Janši odvzeti sedež, s predlogom, da ga obdrži

SMC je za odločanje, da DZ Janši dovoli opravljati poslansko funkcijo, in ugotovitev, da mu mandat preneha.

Objavljeno
09. oktober 2014 22.19
Vinko Gorenak, Janez Janša in Jože Tanko na nujni seji mandatno-volilne komisije DZ, na kateri odločajo o prenehanju mandata poslanca Janeza Janše. Ljubljana, Slovenija 9.oktobra 2014.
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika
Ljubljana – Prvič bo državni zbor odločal, da poslancu, ki je obsojen na več kot pol leta zapora, ne bi odvzeli mandata, je izglasovala večina v mandatno-volilni komisiji. Nenavadno rešitev je za predsednika SDS Janeza Janšo predlagala in podprla največja vladna stranka: SMC.

A to še ne pomeni, da bo Janša tudi obdržal poslanski mandat. Prav tako na predlog SMC je večina v komisiji odločila še, da pa če večina v zboru ne bo glasovala, da Janša ohrani mandat, se bo državni zbor le še seznanil s tem, da mu je ugasnil. Po tem bo moral predsednik zbora Milan Brglez le še pozvati državno volilno komisijo, naj predlaga nadomestnega poslanca iz vrst SDS, ki bo do konca mandata zasedel izpraznjen sedež.

Za odvzem s predlogom proti

Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko je opozarjal, da ni mogoče postopka odvzema mandata sprožiti s predlogom, da se ta ne odvzame in hkrati predlagati, da se mandat odvzame v drugem koraku, a večine s tem ni prepričal.

Je pa pred tem presenetljivo veliko poslancev glasovala za predlog SDS, da zboru ne bi predlagali ničesar, ker Janši po določbah poslanskega zakona mandata ni mogoče odvzeti, saj na zaporno kazen ni bil obsojen med mandatom. Za to rešitev je glasovalo osem poslancev, proti 11. Da je to v skladu s stališči parlamentarne pravne službe, je javno napovedal podporo ustavitvi postopka manjšinski poslanec László Göncz. Branko Grims (SDS) pa se je za glasovanje za sicer zavrnjeni predlog zahvalil predsedniku komisije Mitji Horvatu. Za predlog Matjaža Hanžka (ZL), da bi državnemu zboru predlagali le, naj se seznani z odvzemom mandata Janši, je glasoval en sam poslanec, kar 17 jih je bilo proti.

Prijatelj in Kangler drugače

Prvič bo zato državni zbor zato glasoval, da bi poslancu dovolili opravljati funkcijo, čeprav je bil obsojen na več kot pol leta zapora. Kdaj bo seja, še ni znano. V dveh podobnih primerih doslej, pri poslancu Srečku Prijatelju leta 2011 in državnem svetniku Francu Kanglerju marca letos, so glasovali le o prenehanju mandata. Za Prijateljevo slovo je javno glasovalo 68 poslancev, proti je bil poslanec SNS Bogdan Barovič. Bolj napeto je bilo pri Kanglerju, ko je za sklep o prenehanju mandata tajno glasovalo 19 svetnikov, 16 jih je bilo proti. Ureditev za poslance in svetnike je enaka. V državnem svetu je predsednik Mitja Bervar pred glasovanjem opozoril, da bo zavrnitev odvzema mandata pomenila, da lahko Kangler svetniški sedež obdrži. Sodbo, zaradi katere je Kangler izgubil mandat, je vrhovno sodišče čez pol leta razveljavilo.

NSi že zjutraj za odločanje DZ

Da bi državni zbor najprej glasoval, da Janša ohrani mandat, je predlagal predsednik mandatno-volilne komisije Mitja Horvat, kar je bilo nekoliko presenetljivo, saj se njegova stranka, SMC, ne zavzema za to, da bi Janša ohranil sedež. SDS pa je tej zamisli celo ostro nasprotovala in opozarjala na mnenje zakonodajno-pravne službe, po katerem postopka za potrjevanje ali odvzem mandata ne bi smeli sprožiti.

Nekoliko presenetljivo je k odločanju državnega zbora, ki bi Janši dovolil, da še opravlja poslansko funkcijo, že dopoldne javno pozvala NSi, ki sodi na desno in s tem sprožila kar nekaj jeznih reakcij v SDS, da bi lahko počakali vsaj do razpleta v mandatno-volilne komisiji, kjer je SDS poskušala onemogočiti tudi to možnost, da Janša na koncu ostane brez sedeža.