Janši v Velenju in Celju niso všeč kandidati

Čistke v SDS: V Velenju in Celju odstavljeni vodilni člani stranke.

Objavljeno
04. september 2014 21.31
Brane Piano, Celje
Brane Piano, Celje
Velenje, Celje – V Velenju so po sedmih letih in po navodilih vodstva SDS odstavili predsednika mestnega odbora stranke Franca Severja in izvršni odbor (IO) stranke. Po današnjem zasedanju IO in sveta SDS v Zagorju lahko podobno doleti tudi vodstvo mestnega odbora SDS v Celju in predsednika Janka Požežnika. Po virih blizu SDS sta (bila) Sever in Požežnik po elektronski pošti v stiku s predsednikom stranke Janezom Janšo na Dobu.

Severju to očitno ni pomagalo, saj ga je že v petek zamenjal Anton de Costa. Dolgoletnemu predsedniku mestnega odbora (MO) so očitali, da se ni udeleževal svetov stranke in da sta člana SDS in velenjska mestna svetnika Ignac Novak in Terezija Jaklič kot elektorja na nadomestnih volitvah v državni svet glasovala za velenjskega župana Bojana Kontiča (SD).

Sever: Umazane igre niso za moj želodec

Franc Sever pravi, da jim v skladu s pravili stranke vodstvo SDS tudi ni dalo soglasja h kandidatni listi SDS za mestni svet Velenja na bližnjih lokalnih volitvah. Priznava, da se svetov stranke ni udeleževal zaradi drugih obveznosti, o glasovanju za Kontiča pa, da je bil pač edini kandidat.

»Gre za umazane igrice v velenjski SDS, kakršnih moj želodec več ne prenese,« pravi Sever, pred leti tudi podpredsednik SDS. Iz stranke še ni izstopil, čeprav v njej nima nobene funkcije več. Ker ga očitno na občinski listi kandidatov SDS za mestni svet Velenja v prihodnjem mandatu ne bo, razmišlja, da bi kandidiral s podpisi občanov. »Najbolj boleče je, da iz stranke o meni širijo neresnice, denimo, da sem Kontiču obljubil podporo na županskih volitvah v zameno za občinsko naročilo,« pravi.

Ob vsem tem ni nepomembno, da v tukajšnji KS Šentilj prebiva tudi predsednik SDS Janez Janša, njegov bližnji sosed Janez Podbornik pa je član vodstva velenjske SDS ter mestni svetnik. Ker je bil prejšnji teden razrešen celotni izvršilni odbor MO SDS Velenje, tudi še niso objavili imena kandidata za velenjskega župana, poznavalci pa trdijo, da bo to prav de Costa, ki je nasledil Severja.

V nemilosti tudi v Celju

Brez soglasja vodstva SDS za kandidaturo Miloša Rovšnika za župana Celja in listo kandidatov SDS za celjski mestni svet je tudi MO SDS v Celju. Po naših podatkih so za soglasje k Rovšnikovi kandidaturi centralo zaprosili že marca, k listi kandidatov SDS za mestni svet pa junija. Predsednik MO Janko Požežnik včeraj ni hotel ne potrditi ne zanikati naših informacij o dogajanju v celjski SDS.

Toda viri blizu celjske SDS pravijo, da je za vodstvo stranke in za predsednika Janeza Janšo najbolj sporno, da na vrhu liste SDS za mestni svet nista do lani podpredsednica SDS Sonja Ramšak, ki na predčasnih volitvah ni bila znova izvoljena v državni zbor, ter Jelena Konda. Zaplet ni preprost, saj člani SDS v Celju pravijo, da so tako Rovšnika kot listo za mestni svet, ki jo je predlagal Požežnik, že potrdili na IO in na konferenci MO SDS Celje.