Javne predstavitve mnenj o Janševem mandatu ne bo

MVK je zavrnila predlog SDS.

Objavljeno
25. september 2014 12.02
tlo*DZ
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA

Ljubljana − Mandatno-volilna komisija je zavrnila predlog SDS za razširitev današnje seje s predlogom za sklic javne predstavitve mnenj o vprašanju poslanskega mandata prvaka SDS Janeza Janše.

Prav tako se niso strinjali, da na dnevni red uvrstijo zahtevo za pridobitev podatkov od vrhovnega sodišča glede odločanja o Janševi zahtevi za varstvo zakonitosti.

Poslanska skupina SDS je namreč na današnji seji mandatno-volilne komisije predlagala razširitev dnevnega reda s predlogom, da bi komisija od vrhovnega sodišča zahtevala podatke, ki jih potrebuje pri opravljanju svojih nalog, torej pri odločanju o mandatu predsednika SDS Janeza Janše, ki prestaja dveletno zaporno kazen zaradi obsodbe v zadevi Patria.

Kot je pojasnil poslanec SDS Anže Logar, predlagajo, da komisija od vrhovnega sodišča dobi pojasnila, ki jih potrebuje, predvsem o trajanju postopka odločanja o Janševi zahtevi za varstvo zakonitosti, ter se seznani z vsemi relevantnimi informacijami.

V SDS so na sejo prav tako hoteli uvrstiti predlog za predstavitev mnenj o razlogih za prenehanje mandata poslanca. Kot je dejal Logar, gre za pomembno politično in ustavnopravno strokovno vprašanje, s katerim se ukvarjajo že dva meseca. Na predstavitvi mnenj bi tako po njegovih besedah lahko slišali različna stališča pravnih strokovnjakov, »v nasprotju s plačano skupino opredeljenih pravnikov«.

Večina članov mandatno-volilne komisije je oba predloga za širitev dnevnega reda zavrnila. Svoje stališče je pred odločanjem podal le vodja poslancev Zaaba Jani Möderndorfer, ki je ocenil, da gre za ponovni poskus zlorabe parlamentarne komisije. Kot je dejal, se mora DZ nehati vmešavati in izvajati pritisk na vrhovno sodišče, saj je to nedostojno.

So pa razširili dnevni red z odločanjem o nadomestnih poslancih ter predlogoma za imenovanje dveh namestnikov varuhinje človekovih pravic.