Je Janša posredoval za Klemenčičev kredit?

SDS očita Goranu Klemenčiču številne nepravilnosti v času njegovega vodenja KPK.

Objavljeno
08. december 2015 16.17
Goran Klemenčič, predsednik Komisije za preprečevanje korupcije v Ljubljani, 7. januarja 2014
Matjaž Albreht
Matjaž Albreht

Ljubljana – Odbor za notranjo politiko državnega zbora je zavrnil predlog SDS in NSi, naj Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) uvede postopek zoper Gorana Klemenčiča zaradi suma kršitve zakona o preprečevanju korupcije v času, ko je bil predsednik KPK.

Predlagatelji so očitke Klemenčiču strnili v trinajst točk. Očitajo mu, da je opustil dolžno ravnanje v zvezi z nepravilnostmi, ki jih je ugotovilo računsko sodišče. V času, ko je bil državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve, je po njihovem ravnal koruptivno pri najemu prostorov Nacionalnega preiskovalnega urada. Očitajo mu naklepno kršitev človekovih pravic v postopku nadzora premoženjskega stanja Janeza Janše, opustitev ravnanj ob ugotavljanju zlorab v slovenskem bančnem sistemu, opustitev prijave prejšnjega predsednika KPK zaradi ugotovitev po primopredaji in opustitev prijave ministra Viranta zaradi cenejšega nakupa letalskih vozovnic. Dodatno pa še pridobitev ugodnega hipotekarnega kredita, je dejal Vinko Gorenak.

Klemenčič je očitke spet zavrnil. Spomnil je, da so zunanjo revizijo KPK, na katero se sklicujejo predlagatelji, sami naročili po nastopu mandata in so ugotovljene nepravilnosti sami odpravili pred revizijo računskega sodišča. O najemu stavbe NPU je pojasnil, da je prav on predlagal KPK, naj začne postopek. Ugotovitve o premoženjskem stanju Janše je nov senat KPK ponovil, v zvezi z nepravilnostmi v bankah pa je komisija podala več deset naznanil proti bančnikom. Tudi hipotekarni kredit, ki naj bi bil ugodnejši, je pridobila žena, ko še ni imel nobene funkcije. Morda je zanj posredoval celo predsednik vlade Janez Janša, saj je bila tedaj njegova odvetnica prav Nina Zidar Klemenčič. Čeprav je odbor zavrnil predlagane sklepe, bo o njih razpravljal še državni zbor na jutrišnji izredni seji.