Je odgovorna oseba SDS Janez ali Ivan Janša?

SDS grozi nova kazen, tokrat 70.000 evrov, če SDS ne bo spoštovala začasne odredbe.

Objavljeno
08. julij 2011 20.56
Posodobljeno
08. julij 2011 21.21
Iva Ropac, kronika
Iva Ropac, kronika
Ljubljana – Iz številnih izvršilnih postopkov proti SDS je mogoče sklepati, da je spoštovanje odločb sodišč in drugih organov očitno nekaj, s čimer ima največja opozicijska stranka težave, v preteklosti pa se je že večkrat izkazalo, da ima tovrstne probleme tudi njihov predsednik.

Potem ko je tolminsko okrajno sodišče pred dvema mesecema zarubilo Janezu Janši 4056,61 evra, ker ni plačal dolga po pravnomočni sodbi agenciji Ninamedia Nikole Damjanića, je ljubljansko okrajno sodišče maja odločilo, da njegovi stranki z rubežem dobroimetja na transakcijskem računu izterja 50.000 evrov.

Pisali smo že, da je sodišče odredilo rubež zaradi kršitve začasne odredbe, s katero je sodišče na predlog svetovalca predsednika Danila Türka Francija Perčiča prepovedalo SDS navajati očitke o sodelovanju Perčiča z nekdanjo Službo državne varnosti (SDV) oziroma Udbo. Perčič je zaradi tovrstnih navedb proti stranki vložil civilno tožbo, s katero zaradi posega v čast in dobro ime v sestavku Maske padajo, objavljenega na spletni strani SDS 21. oktobra 2008, zahteva preklic trditev, objavo izreka sodbe in 10.000 evrov. Pravda teče na ljubljanskem okrožnem sodišču, več postopkov je Perčič proti SDS sprožil tudi pri informacijski pooblaščenki (IP).

To ni edini primer, da SDS in njen predsednik nista spoštovala odločitve sodišč ali drugih (državnih) organov, ki imajo nemalo težav tudi pri vročanju pisanj omenjenima, saj pošte ne prevzemata rada. O številu izvršilnih postopkov proti SDS in njenemu predsedniku smo povprašali pri SDS, a so nam iz službe za odnose z javnostjo odgovorili, da na naša vprašanja ne bodo odgovorili toliko časa, »dokler bo Delo kršilo ustavo in zakon o medijih, ki oba dajeta pravico do objave popravka prizadetim«, češ da jima odgovorna urednica časnika zavrača objavo popravkov in odgovorov. Zato smo nekaj podatkov od različnih organov zbrali sami in jih objavljamo v tabeli.

Spletna stran SDS 
ni vpisana v razvid medijev

S SDS pa se medtem ukvarjajo tudi na ministrstvu za kulturo. Perčič je na inšpektorat za kulturo in medije junija 2009 vložil predlog za uvedbo prekrškovnega postopka proti stranki in njeni odgovorni osebi, ker svoje spletne strani ni registrirala skladno z zakonom o medijih in nima odgovornega urednika oziroma razširja programske vsebine v mediju, ki ni vpisan v razvid medijev. Inšpektorat se ni odločil za izdajo odločbe, ker je menil, da to ni prekršek, saj da vsebina spletne strani ne ustreza opredelitvi programskih vsebin po zakonu o medijih.

Nasprotno je menilo ministrstvo za kulturo, ki mu je Perčič kot nadzornemu organu inšpektorata naslovil predlog za uvedbo prekrška. Zato je 11. septembra 2009 na ljubljansko okrajno sodišče vložilo obdolžilni predlog zoper SDS, njeni odgovorni osebi Janeza Janšo in Jerneja Lampreta zaradi suma kršitve določbe 16. člena zakona o medijih. Po njihovem mnenju je spletna stran SDS medij, saj razširja informacije vseh vrst, ne da bi bila vpisana v razpis medijev, podani pa so tudi drugi elementi medija po zakonu o medijih.

Sodišče je januarja letos obdolžilni predlog zaradi procesnih razlogov zavrglo, ker je ministrstvo kot odgovorno osebo navedlo Janeza, in ne Ivana Janšo, kakor je predsednik največje opozicijske stranke naveden v uradnih evidencah. A višje sodišče je na pritožbo ministrstva takšen sklep februarja odpravilo in zadevo vrnilo v ponovno odločanje okrajnemu sodišču. To po naših podatkih o zadevi še ni odločilo.