Intervencijski zakon bodo usklajevali

Socialni partnerji: Proti zamrznitvi socialnih transferjev in enostranskim posegom.

Objavljeno
17. november 2011 14.42
Posodobljeno
17. november 2011 15.08
Zoran Potič, notranja politika
Zoran Potič, notranja politika

Ljubljana – Intervencijski zakon je še vedno v igri, je glavno sporočilo današnjega srečanja vlade in socialnih partnerjev, čeprav ni možnosti, da bi ga sprejeli do volitev. Dejstvo, s katerim se je sprijaznil tudi premier Pahor, je, da bi lahko nujni ukrep, ki bi pomiril mednarodne finančne trge, sprejeli okoli 20. decembra, če se bo z dogovorom strinjala nova politična večina.

Na sestanku, ki ga je sklical premier v odhodu Borut Pahor zaradi zaostrovanja za Slovenijo na mednarodnih finančnih trgih, je vlada predstavila že znani intervencijski zakon, ki bi z zamrznitvijo plač, pokojnin in socialnih transferjev povzročil za 300 milijonov evrov prihrankov. Socialni partnerji so vladi predstavili stališča, da v tako oster rez ne bodo privolili.

Dušan Semolič (ZSSS) je dejal, da jih je vlada poslušala, je pa vprašanje, če bo kaj upoštevala. Odločno so nasprotovali zamrznitvi socialnih transferjev, ki jih prejemajo najrevnejši prebivalci Slovenije. Predsednica Zveze društev upokojencev Slovenije Mateja Kožuh Novak je vladi dejala, da so upokojenci pripravljeni pomagati pri reševanju krize, a pogrešajo ukrepe, da bi premožnejši prispevali več.

Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj zagovarja stališče, da je dogovor mogoč, a le s širokim političnim zagotovilom, da v prihodnjem letu ne bo enostranskih posegov v socialni položaj javnih uslužbencev. Zato je Pahor napovedal pogovore z vsemi relevantnimi političnimi strankami.