Juncker izbral Bratuškovo

Vabilo na pogovor: od treh slovenskih kandidatov na zaslišanje za evropskega komisarja le Alenka Bratušek.

Objavljeno
01. september 2014 14.09
Posodobljeno
01. september 2014 14.09
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA

Bruselj − Bodoči predsednik evropske komisije Jean-Claude Juncker bo v torek začel pogovore s kandidati za komisarje iz držav članic. Iz Slovenije se bo pogovarjal s predsednico vlade v odhodu Alenko Bratušek, je danes v Bruslju izjavila Junckerjeva tiskovna predstavnica Natasha Bertaud, poroča STA.

Na novinarsko vprašanje, kako bo Juncker ravnal v primeru držav, ki so mu poslale seznam z več kandidati, je Bertaudova odgovorila, da bo v primeru Slovenije opravil pogovor z Bratuškovo, kar pa ne pomeni, da bo pogovor tudi uspešno opravila. Na seznamu, ki ga je Slovenija poslala v Bruselj, sta sicer še evropska poslanka Tanja Fajon in zunanji minister v odhodu Karl Erjavec.

Kateri resor v komisiji bi lahko dobila Slovenija, je še negotovo. Bratuškova omenja takšne, ki so usmerjeni v prihodnost (proračun, promet, kohezija). Če bi se izpolnila napoved Junckerjevega štaba izpred meseca dni, lahko slovenska komisarka pričakuje tudi enega od podpredsedniških položajev v komisiji.

V Delu smo sicer že poročali o Junckerjevi naklonjenosti izbiri Bratuškove: evropski diplomatski vir je namreč napovedal, da bo »Juncker imenoval Alenko Bratušek«.

Kako dolgo bo trajal postopek za izbiro komisarja, še ni mogoče povsem napovedati, saj ena država še vedno ni predlagala svojega kandidata, in to je Belgija.

Juncker se bo najprej pogovoril s kandidati, šele nato pa bo predstavil razdelitev portfeljev.

Zaslišanja komisarskih kandidatov v evropskem parlamentu so predvidena od 22. do 30. septembra. Drugi krog zaslišanj, v primeru težav s posameznimi kandidati, je predviden od 13. do 15. oktobra. Evropski parlament naj bi o komisarski ekipi odločal na plenarnem zasedanju od 20. do 23. oktobra.

Erjavec: Pomembno je, kar misli Juncker

Erjavec je pred začetkom Strateškega foruma Bled v izjavi za medije dejal, da bo seznanil javnost, če ga bo Juncker poklical na razgovor. Med referencami, ki govorijo njemu v prid, je spomnil, da je bil minister za obrambo, minister za okolje, zdaj je zunanji minister, bil je tudi državni sekretar na ministrstvu za pravosodje. »Imam politične izkušnje. Ampak to nič ne velja, pomembno je, kaj misli Juncker,« je dejal.

Fajonova: Popravljen seznam najboljša rešitev

Kandidatka SD za kimisarko Fajonova pa je za medije dejala, da je Bratuškova očitno Junckerjeva kandidatka. »Ali bo to sprejela tudi nova slovenska vlada, tudi novi premier Miro Cerar, pa je vprašanje naslednjih dni. Lahko samo rečem, da si želim, da bo v Bruselj odšla najboljša ekipa iz Slovenije,« je povedala.

Kot pravi, je treba počakati tudi na zaslišanja kandidatov v Evropskem parlamentu. »Bomo videli, kako bodo potekala zaslišanja. V Evropskem parlamentu se bomo zaslišanja močno lotili tudi, ko bo prišlo do integritete in do celega postopka, ki ga je vodila sama premierka v odstopu,« je povedala.

Fajonova je še dejala, da ima Cerar tudi drugo možnost. »Zaslišanja v Evropskem parlamentu se bodo začela po 20. septembru, praktično do takrat bi lahko tudi nova slovenska vlada spremenila seznam in poslala v Bruselj nekoga tretjega, kar bi bilo mogoče v celotni zmedi, ki je nastala, celo najboljša rešitev,« je dejala.

Cerar je sicer v dveh telefonskih pogovorih z Junckerjem podprl Erjavca in Fajonovo, a kot kaže, doslej njegovo mnenje ni vplivalo na Junkcerjevo odločitev. Cerar se ni strinjal s samopredlaganjem Bratuškove. Njen način  je začela pregledovati Komisija za preprečevanje korupcije (KPK).

Janša: Banda lopovska

Zaprti predsednik največje opozicijske SDS Janez Janša prek družbenega omrežja Twitter obvešča tujino − evropsko ljudsko stranko EPP, tuje medije, predsednike vlad, zvezo Nato ... − , da je Evropa za Bratuškovo »banda lopovska«. Ob tej izjavi je pripel posnetek s koncerta partizanskega pevskega zbora Pinko Tomažič, ki se ga je udeležila tudi predsednica vlade v odhodu.

Janša je še prepričan, da velik del evropskega parlamenta ne bo glasoval za izvolitev nove evropske komisije, če bo za komisarko nominirana Bratuškova. V evropskem parlamentu ima sicer največji delež EPP z 221 poslanci (del nje so SDS, SLS, NSi), sledijo socialisti S&D z 191 poslanci, skupina evropskih konzervativcev ECR s 70 poslanci, liberalci ALDE s 67 poslanci in še štiri stranke GUE/NGL, Zeleni/ESZ, EFDD in NI s po približno petdesetimi poslanci.