Referendum o drugem tiru 13. maja, na volitve pa kasneje

Pobudnik refrenduma o drugem tiru Kovačič še ne ve, ali bo sodeloval v kampanji, ker mu grozijo z likvidacijo.

Objavljeno
26. marec 2018 11.04
Slovenske železnice. Ljubljana, 27. november 2017 [Slovenske železnice,Ljubljana,motivi,železnice,drugi tir]
Zoran Potič
Zoran Potič
Ljubljana - Državna volilna komisija (DVK) bo jutri, potem ko je v danes dopoldne prejela odločbo vrhovnega sodišča, določila datum ponovljenega referenduma o zakonu o drugem tiru med Divačo in Koprom. DVK predlaga, da bi se na referendum odpravili 13. maja, dva ali tri tedne pred parlamentarnimi volitvami.

Ustavno sodišče je, ko je pretresalo pritožbo Vilija Kovačiča zaradi referenduma o drugem tiru, vrhovnemu sodišču naložilo, da o morebitnem ponovljenem datumu referenduma odloči DVK, in ne več državni zbor. Poleg tega je naložilo, naj volilna komisija sprejme odločitev v 48 urah od prejema sodbe vrhovnega sodišča.

DVK mora razpisati referendum v 45 dneh, pri čemer mora upoštevati šolske počitnice med 27. aprilom in 2. majem, zato ne preseneča, da je DVK izbrala 13. maj kot datum ponovljenega referenduma. Vsebina referenduma ostaja enaka, saj se bo na njem okoli 1,7 milijona volilnih upravičencev spraševalo, ali so za to, da se uveljavi zakon o gradnji drugega tira (ZIUGDT).

Z določitvijo datuma je padla v vodo tudi možnost, da bi na isto nedeljo razpisali predčasne parlamentarne volitve. Po odstopu predsednika vlade Mira Cerarja v državnem zboru se še niso začeli proceduralni postopki, ki bi omogočili določitev datuma volitev. Po posvetih pri Borutu Pahorju se je pokazalo, da so možni vsi datumi od 27. maja do 10. junija.

Bo pa ponovljena kampanja o drugem tiru lahko zanimiva, saj bo potekala v predvolilnem obdobju in bo lahko postala pomembna tema, toliko bolj, ker bo za izvedbo referenduma država znova namenila dobre tri milijone evrov. Prav to pa je bil, kot nam je pojasnil pobudnik referenduma, eden od osrednjih očitkov, ki jih dobiva na dom v obliki grozilnih pisem, v katerem mu anonimni avtorji celo grozijo z likvidacijo. Grožnje je prijavil policiji, si pa Kovačič prizadeva, da bi referendum izpeljali v jesenskem terminu. Prepričan je, da je v državnem zboru to mogoče izpeljati, če bi se sestavila ustrezna večina. Ali se bo prijavil v kampanjo za referendum, še ni jasno, pravi, prav tako še ni jasno, kako se bo odločila vlada.

Miro Cerar je v zadnjem intervjuju za nacionalno televizijo izjavil, da je pripravljen sodelovati tudi kot navadni državljan, če po zadnji sodbi vrhovnega sodišča ne bo mogoče drugače. V tej kampanji bo zagotovo sodelovala SMC, ki namerava porabiti precej manj denarja kot v prvi (26.000 evrov).