Kacin ne kandidira na listi LDS

Stranka LDS na evropskih volitvah ne bo sodelovala. Jelko Kacin kandidira s samostojno listo in pričakuje podporo LDS.

Objavljeno
25. april 2014 11.04
Posodobljeno
25. april 2014 11.35
mpi_Jelko Kacin pred TR3
Ni. Č., Delo.si; T. S., notranja politika
Ni. Č., Delo.si; T. S., notranja politika

Ljubljana − V času, ko je evropski poslanec Jelko Kacin vložil svojo listo Kacin - Konkretno, je LDS sporočila, da ta stranka na evropskih volitvah ne bo sodelovala.

»Verjeli smo v oblikovanje skupne liste vseh strank, ki se v Sloveniji opredeljujejo kot liberalne. Z obžalovanjem ugotavljamo, da so bili vsi napori zaman,« so zapisali v sporočilu za javnost.

Kot je mogoče razbrati iz sporočila, je bila stranka prepričana, da bo nosilec liste LDS Kacin, toda evropski poslanec se je odločil, da bo kandidiral s svojo listo Jelko Kacin - Konkretno.

Kacin: To je bila edina možnost

Kacin je dejal, da jebil  nastop s samostojno listo edina možnost za vložitev kandidature, saj se je iztekal rok. »Vlaganje list na DVK ne dopušča uporabe logotipov strank, zato v naslovu liste ime LDS ni mogoče,« je dejal za Delo. Lista kandidira s podporo več kot 3500 volivcev.

Na kakšen način bo LDS podprla njegovo listo in kdo jo bo še podprl, bodo sporočili predvidoma v torek, ko bodo listo tudi predstavili.

Kacin sicer pričakuje, da bo LDS imela tudi v prihodnje poslanca v evropskem parlamentu.

Ocenil je, da v tokratnem volilnem soočanju stranke zelo malo štejejo, saj se bodo volivci odločali za imena oziroma posameznike. »Vendarle gre za Evropo, to ni domača scena,« je pojasnil.

Poskus oblikovanja skupne liste PS, LDS, DL in Zaresa je, kot smo že poročali, propadel, ker se Kacin ni strinjal, da bo listo vodil kandidat PS Jože Mencinger.

Predlagatelj liste Kacin - Konkretno je košarkarski strokovnjak Zmago Sagadin. Listo sestavljajo štiri kandidatke in štirje kandidati, ki predstavljajo različne nacionalne in verske skupnosti ter skupnost LGBT, je pojasnil. Nosilcu liste Kacinu sledijo Polona Sagadin, sodelavka britanske vlade ter snaha Zmaga Sagadina, direktor sklada za razminiranje in pomoč žrtvam min Dorijan Maršič, Faila Pašić Bišić, direktorica društva Up, Andrej Lavtar, vodja pisarneevropskega poslanca Kacina v Bruslju, Tatjana Greif, samozaposlena vodja projektov na področju človekovih pravic, Jure Pučko, diplomant evropskih študij ter Sara Karba, direktorica Zavoda Akson 2020.