Kaj je Janković povedal KPK?

KPK nam je omogočila dostop do posnetka njihovega pogovora z županom. Neuradno: Objavljen bo tudi posnetek z Janšo.

Objavljeno
04. junij 2013 14.14
Mario Belovič, notranja politika, Ni. Č., Delo.si
Mario Belovič, notranja politika, Ni. Č., Delo.si

Delo je od Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) zahtevalo vpogled v tonski zapis njihovega pogovora z Zoranom Jankovićem. KPK nam je dostop do posnetka danes omogočila.

Po odločbi informacijske pooblaščenke Nataše Pirc Musar, da je ta javno dostopen, pogovor komisije z ljubljanskim županom objavljamo v audioposnetku, nekaj izvlečkov iz pogovora  Gorana Klemenčiča, ki vodi KPK, in Jankovića pa objavljamo v nadaljevanju:

GK: Drži, da imate odprt tekoči račun pri Banki Koper in da večinoma poslujete preko njega?
ZJ: Izključno.
GK: Izključno? Po podatkih komisije imate še en račun pri NLB.
ZJ: Ne znam povedati. Samo za mojo vednost, od katerega leta je odprt, ko je bil še Marko Voljč predsednik uprave?

***

GK: Ali lahko date splošno oceno, kakšen je bil približen letni promet na vašem tekočem računu?
ZJ: Težko povzamem oceno. Najmanjši problem, da vam dam izpis. Pokličite v Banko Koper pa vam bojo dali.
GK: S tem izpisom sicer razpolagamo. Ampak moramo slišati vaše [ocene, op.a.]
ZJ: Če rečem okrog 30.000 [evrov, op.a]
GK: Iz podatkov izpisa izhaja, da ste imeli v različnih letih od leta 2006 do leta 2012 različne prilive v skupnem znesku nekaj manj kot tri  milijone evrov. Ali lahko na splošno pojasnite izvor tega premoženja?
ZK: Lahko pojasnim čisto direkt. Leta 2004 sem sklenil dve pogodbi z  Electo in Electo Holding. Po eni sem prodal delnice Mercatorja ... Po tej pogodbi sem dobil vse poplačano ... Prodal sem tudi svoj delež Leka  Holdingu Electi ...Po tej pogodbi še nič nisem dobil poplačano.

***

GK: Iz podatkov na tekočem računu izhaja, da ste v tem času naložili  različne zneske gotovine. Primeri: 14. junija 14.000 evorov. Tam so zneski 8000 evrov, 4000 evrov in tako naprej. Ali lahko pojasnite izvor tega premoženja?
ZJ: Ne znam povedati.

***

Od podjetja KLM Naložbe je v nadzorovanem obdobju po podatkih komisije prejel približno 283.000 evrov. Janković, sicer 62,5-odstotni lastnik podjetja, je pojasnil, da s poslovanjem podjetja ni seznanjen, saj da ima vsa pooblastila njegov starejši sin Damijan Janković, ki je direktor KLM in tudi direktor Electe. Kot je dejal Zoran Janković, ve le, da je njegov sin prek KLM Naložb posloval takrat, ko je imel blokiran račun na Electi, poroča STA.

Komisija je v pogovoru z Jankovićem omenila več podjetij, ki v času njegovega županovanja poslujejo ali so poslovala z Mestno občino Ljubljana. Nekatera od teh naj bi posodila denar KLM Naložbam, nato pa naj bi KLM Naložbe določen znesek nakazale na Jankovićev tekoči račun.

Janković je dejal, da večine teh podjetij ne pozna in da nima kaj pojasnjevati ter da se ni »nikoli z nikomer o ničemer« dogovarjal. »Nedvomno je meni direktor dolžan. In nedvomno je, da ne sprašujem, kadar potrebujem, kako mi vrača denar. Kako pride do njega, ne vem in me ne zanima,« je poudaril Janković.

***

Kot je še povedal Janković, tudi ne ve, kaj je narobe s tem, da ni poročal o lastništvu 152 delnic Krke in 980 delnic Luke Koper iz leta 2007, za kar je plačal 250.000 evrov. Njegovo premoženje se s prodajo delnic Krke ni spremenilo, zato o teh spremembah tudi ni poročal, je pojasnil.

Neuradno: Objavljen bo tudi posntek z Janšo

Enako zahtevo smo pred naslovili tudi glede zaslišanje predsednika SDS Janeza Janše. Po naših neuradnih informacijah je pooblaščenka odločila, naj se za javnost razkrije tudi tonski zapis pogovora KPK z Janezom Janšo. Glede na primer pri Jankoviću, naj bi KPK posnetek razkrila v zakonskem roku 30 dni.

Po objavi poročila KPK o premoženjskem stanju politikov 8. januarja letos se je politični zemljevid Slovenije drastično spremenil.

Interes javnosti za razkritje posnetka dovoljšen

Prvaka dveh največjih strank Zoran Janković (PS) in Janez Janša (SDS) namreč nista znala ustrezno pojasniti izvora svojega premoženja oziroma sta kršila zakon o integriteti in preprečevanju korupcije zaradi opustitve dolžnega poročanja o spremembah premoženjskega stanja.

Janković je medtem odstopil kot predsednik stranke, Janši pa je razpadla koalicija, zato je bil zamenjan na premierskem položaju.

Zaradi odmevnosti poročila KPK, še bolj pa zaradi vsebine, smo pri KPK zahtevali, da nam omogočijo vpogled v pogovore obeh politikov s senatom KPK v letu 2012, ko je potekal postopek preverjanja njunega premoženja.

Ker je KPK najprej zavrnila našo prošnjo, smo se obrnili na informacijsko pooblaščenko, ker smo menili, da gre za informacijo javnega pomena

Argument KPK za neobjavo posnetka je bil, da bi to lahko v prihodnje oviralo njihovo delo – in to tako v procesu preverjanja kot v postopek pred upravnim sodiščem.

Na upravno sodišče sta se Janković in Janša pritožila zaradi domnevnega kršenja človekovih pravic z objavo poročila KPK.

Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar je presodila, »da je interes javnosti za razkritje posnetka močnejši od interesa, da se ta zavaruje zaradi varovanja interesa notranjega delovanja organa«. Pri tem je bil odločilen argument, da je poročilo komisije »postavilo pomembno vprašanje integritete javnih funkcionarjev in tudi vprašanje njihovega subjektivnega odnosa do ugotovitev neodvisnega nadzornega organa«.

Pirčeva namreč meni, da brez zahtevanega posnetka (ki ga je sama poslušala in ne odstopa bistveno od javno objavljenega poročila KPK) ni mogoče celovito razumeti za javnost zelo pomembnega vprašanja.

Pooblaščenka je še dodala, da ta njena odločitev ne pomeni, da bodo v prihodnje vsi podobni posnetki sej senatov Komisije za preprečevanje korupcije prosto dostopni.