Kandidati za Državnotožilski svet brez podpore SDS

Gorenjak: Pri imenovanju Državnotožilskega sveta gre po novem zakonu o državnem tožilstvu za politizacijo.

Objavljeno
15. november 2011 12.25
Posodobljeno
15. november 2011 12.42
J. S. S., Delo.si
J. S. S., Delo.si

Ljubljana - Mandatno-volilna komisija se je danes seznanila s predlogom predsednika republike Danila Türka, ki za člane Državnotožilskega sveta (DTS) predlaga Darka Mavra, Matjaža Jagra, Katjo Šugman Stubbs, Jožeta Tratnika, Alenko Mežnar in Jožefa Kovača. DZ bo na četrtkovi seji imenoval štiri od devetih članov DTS, ki pa ne morejo računati na podporo SDS, poroča STA.

Po besedah poslanca SDS Vinka Gorenaka gre pri imenovanju Državnotožilskega sveta po novem zakonu o državnem tožilstvu za politizacijo in okupacijo sveta s strani politike. V SDS niso podprli zakona, tako ne bodo podprli niti kandidatov za DTS na podlagi tega zakona, je napovedal.

Člani komisije iz vrst SDS so v razpravah opozarjali, da je po starem zakonu le enega od sedmih članov DTS imenoval minister. Po novem zakonu pa štiri imenuje DZ in enega minister, pristojen za pravosodje. To po njihovem mnenju pomeni, da politika imenuje pet od devetih članov sveta. Andrej Vizjak (SDS) je opozoril, da se skozi sestavo DTS in sporni zakon povečuje vpliv politike.

Očitkom o politizaciji so nasprotovali člani komisije iz vrst SD, LDS in Zares in napovedali podporo listi kandidatov. Darja Lavtižar Bebler (SD) je pojasnila, da želijo z zakonom DTS vsebinsko in formalno približati sestavi Sodnega sveta.