Kandidati za nove ministre dobili podporo, kaj pa vlada?

Zdenka Vidovič, Branko Janc, Tomaž Orešič in Samo Bevk so brez težav prestali prvo preizkušnjo v parlamentu.

Objavljeno
13. september 2011 09.05
Posodobljeno
13. september 2011 09.32
Tanja Starič, Anže Božič, notranja politika
Tanja Starič, Anže Božič, notranja politika

Ljubljana - Štirje kandidati za ministre, Zdenka Vidovič, Branko Janc, Tomaž Orešič in Samo Bevk, so brez težav prestali prvo preizkušnjo v parlamentu. Na zaslišanjih pred odbori državnega zbora so vsi dobili večino glasov, največ Samo Bevk, ki ga je podprlo kar osem poslanskih kolegov, samo štirje pa so bili proti.

Vendar rezultat sam po sebi ne napoveduje, kakšen bo razplet torkovega glasovanja o zaupnici. Kandidata Bevka je, denimo, podprl tudi Vasja Klavora, čeprav bo Desus glasoval proti vladi. Poslanci Zaresa, ki prav tako ne bodo podprli vlade, pa so se vzdržali. Kart še vedno ni razkrila tudi SNS, nepovezani - o podpori bodo dokončno odločali po tem, ko bodo slišali Pahorjev nagovor - pa so glasovali vsak po svoje.

Kandidati zato niso hoteli špekulirati o tem, ali bodo sploh kdaj nastopili ministrsko službo. »Tesno bo. Morda pa se vendarle najde kdo, ki ne bo glasoval po navodilih stranke in bo želel končati poslanski mandat. Nemara tudi kakšen župan poslanec,« je, denimo, dejala Vidovičeva.

Zaupnica pa tudi dejstvo, da bi ministri prevzeli mandat le za nekaj mesecev, sta očitno botrovala tudi dokaj umirjenim zaslišanjem kandidatov. Branko Janc je na vprašanje, ali bo iskal novo stavbo za potrebe NPU, odvrnil, da ni seznanjen s podrobnostmi pogodbe in o tem zdaj ne more govoriti. Tomaž Orešič je menil, da je bil projekt TEŠ 6 v zgodnji fazi neustrezno voden, a je obenem prepričan, da ga je treba brez dodatnih stroškov takoj nadaljevati. Zdenka Vidovič je med drugim napovedala, da »na področju izobraževanja, sociale in zdravstva ni mogoče omejevati zaposlovanja«. Samo Bevk pa je potrdil, da projekt Evropske prestolnice kulture, kljub pomanjkanju denarja, ne bo ogrožen.

Vsi štirje kandidati za ministre so v parlamentarnih delovnih telesih dobili prepričljivo podporo. A to ni bila realna slika razmerij, ki bodo v torek odločala o usodi Pahorjeve vlade. »Ne, to glasovanje ne napoveduje izida odločanja o zaupnici,« je zatrdil Franco Juri (Zares). Ta stranka se je vzdržala glasovanja, a zaupnice vsaj šest poslancev zagotovo ne bo podprlo. Menijo namreč, da rekonstrukcija vlade pomeni menjavo premiera in ne nekaj ministrov. Prav tako se še vedno ni izrekla SNS, ki bi vlado sicer lahko podprla, saj nasprotuje predčasnim volitvam. A danes so se tudi poslanci te stranke vzdržali glasovanja o ministrskih kandidatih.

»Za« je dvakrat glasoval nepovezani poslanec Franc Žnidaršič, njegov kolega Vili Rezman pa se je vzdržal. Sama Bevka je podprl poslanec narodnosti Laszlo Göncz. »To ne prejudicira mojega glasovanja o vladni zaupnici. Osebno namreč ne verjamem, da bo lahko v naslednjih mesecih sprejemala pomembne odločitve. Moja končna odločitev bo najverjetneje znana šele tik pred torkovim glasovanjem,« je po Robertu Batteliju še drugi poslanec narodnosti nakazal, da bi vladi lahko odrekel podporo. Seštevek glasov tako še vedno kaže, da vlada zaupnice ne bo dobila in da imajo nasprotniki skupaj več kot 45 glasov. Tudi Alojz Potočnik (Zares), smo slišali danes, predvidoma ne bo glasoval za vlado, ampak se bo vzdržal.


Kandidati zadržani

Čeprav zaslišanja niso bila burna in so bila vprašanja bolj ali manj pričakovana, so bili ministrski kandidati previdni v ocenah, kaj se bo zgodilo v parlamentu. »Imel sem kar nekaj časa za premislek, sem se pa težko odločil za kandidaturo,« je priznal Branko Janc. Pretehtalo je, ker je »v tem trenutku država v takšnih razmerah, da potrebuje ljudi, ki so pripravljeni delati tudi nepriljubljene stvari«. Tudi Tomaž Orešič je bil po zaslišanju redkobeseden, potrdil je le, da na glasovanje o vladni zaupnici današnje odločanje nima neposrednega vpliva. »Mislim, da sem odgovarjal dovolj konkretno, že od začetka pa sem verjel, da bom poslanke in poslance s svojim programom prepričal,« je dejal Orešič.
Proti zamrznitvi plač

»Pred plenarnim odločanjem o vladni zaupnici ostajam optimist in verjamem, da bo premier Pahor dobil zaupnico,« je socialni demokrat Samo Bevk povedal po tem, ko je v državnem zboru preskočil prvo oviro. Ob tem je dodal, da načelno nasprotuje novemu predlogu zakona o medijih, ki ga je nedavno vložil Desus. Nekdanja državna revizorka Zdenka Vidovič pa je nakazala, da bo nasprotovala popolni zamrznitvi plač v javnem sektorju. »Delavcem v javnem sektorju bomo morali pustiti neke možnosti napredovanja in nagrajevanja uspešnosti. V sedanji situaciji namreč ni motivacije za delo, česar ne moremo pustiti v nedogled,« je povedala Vidovičeva. Denar bi po njenih besedah lahko zagotovili z manjšim obsegom zaposlenih in prerazporeditvami. O tem je kandidatka že govorila s premierom – ki prav tako zagovarja rešitev manj bolje plačanih javnih uslužbencev – in njegovimi sodelavci.

....

Poudarki ministrskih kandidatov:

•Tomaž Orešič (gospodarstvo):
povečati konkurenčnost gospodarstva z zmanjšanjem davčnih obremenitev dela, zlasti za kvalificirane delavce, s spodbujanjem tujih naložb, z zbliževanjem statusa zaposlenih za določen in nedoločen čas ter s spodbudami za mala in srednja podjetja,
poenostavitev administrativnih postopkov, zlasti povezanih z umeščanjem projektov v prostor,
v energetiki je treba TEŠ 6 »pospraviti z mize« in se začeti pogovarjati celostno, dobrodošli so le projekti, ki so okoljsko sprejemljivi in ekonomsko donosni.

Zdenka Vidovič (javna uprava):
pri varčevalnih ukrepih, kakor so zastavljeni zdaj, bo treba nekoliko popustiti in ne glede na razmere zaposlenim v javnem sektorju dati nekaj možnosti za napredovanje in nagrajevanje delovne uspešnosti,
glede predlagane spremembe zakonodaje o volitvah, ki je poslanci v tem mandatu niso podprli, je škoda, da za to ni bilo volje, volivcem je namreč treba omogočiti neposredno izbiro njihovih zastopnikov,
eno leto do izteka mandata ni treba delati korenitih sprememb, zlasti v ministrstvu za javno upravo, ki so ga hvalili tudi poslanci.

Branko Janc (notranje zadeve):
največjo skrb nameniti omejevanju kriminalitete, zagotavljanju javne in prometne varnosti ter ničelne tolerance do nasilja v družini,
preprečiti posege politike v delo policije, minister je omejen le s svojimi usmeritvami in nima nobene pristojnosti, da bi se vmešaval v operativno delo policije,
organizacija policije je ustrezna, prav tako organizacija dela, ni razloga za dvom o varčevalnih namenih pri odpravljanju policijskih uprav, potrebno pa je povečanje števila policistov na terenu.

Samo Bevk (kultura)
zaveza programskemu in investicijskemu vložku v projekt Maribor 2012: Evropska prestolnica kulture,
sprejetje zakona o avdiovizualnih medijskih storitvah, zaradi katerega Sloveniji ob morebitnem nesprejetju grozi evropska kazen v znesku šest milijonov evrov,
konec investicije v ljubljansko Opero in začetek projekta gradnje nove Narodne in univerzitetne knjižnice,
vpis slovenske naravne in kulturne dediščine (idrijski rudnik živega srebra, partizanska bolnišnica Franja) na seznam Unesca,
nezmanjšana ali povečana sredstva za kulturo v proračunskem letu 2012.

(B. T., J. M., An. B.)