Kandidati za prihodnje poslance znani

Volitve 2011: letošnje geslo je Novi obrazi, a tradicionalne stranke stavijo na preizkušene kadre.

Objavljeno
06. november 2011 19.14
Posodobljeno
07. november 2011 07.00
Mario Belovič, Tanja Starič, notranja politika, Boris Šuligoj, Koper
Mario Belovič, Tanja Starič, notranja politika, Boris Šuligoj, Koper
Ljubljana – Devetega novembra se bo iztekel rok za vložitev kandidatur za prihodnje volitve in stranke te dni pospešeno predstavljajo svoje ekipe. Znane so že posadke Janševe SDS, Pahorjeve SD, Žerjavove SLS, Desusa, DSD in NSi, danes pa bosta kandidate predstavila Državljanska lista Gregorja Viranta in Hanžkov TRS.

V SD in SDS pa tudi v drugih strankah z dolgo zgodovino je velika večina kandidatov iz vrst že znanih članov, zlasti poslancev in ministrov. Zato je celo bolj od tega, kdo kandidira, zanimivo to, koga na listi ni (več). Pri SDS med dosedanjimi poslanci »manjkata«, denimo, France Cukjati in Aleksander Zorn. V SD ni več Mirana Potrča, ki se je odločil za upokojitev. Za SD ne bo kandidiral Luka Juri, ki ga stranka ni umestila na listo. Vzroka sta menda, da mu strankarski kolegi očitajo, da je preveč podpiral politiko koprskega župana Borisa Popoviča in da se je preveč postavil nasproti gradnji TEŠ 6. Bo pa kandidat za poslanca stranke v Slovenj Gradcu dosedanji minister za delo Ivan Svetlik.

Med Desusovimi kandidati ni več Matjaža Zanoškarja, ki je prestopil k Zoranu Jankoviću, dolgoletnega župana Toneta Smolnikarja pa je v Kamniku zamenjala Julijana Bizjak Mlakar. Kandidirali bodo vsi dosedanji poslanci Zaresa razen Alojza Potočnika, ki se po naših informacijah še odloča, ali bo sploh kandidiral in na kateri listi. Umika se poslanec LDS in dva meseca tudi predsednik parlamenta Ljubo Germič, na kandidatno listo te stranke pa se je uvrstil nekdanji prvi mož kriminalistične policije Aleksander Jevšek. Presenečenje na listi SD je Zlatko Halilovič, veteran vojne za Slovenijo, na listi SDS pa Janšev odvetnik Franci Matoz.

Jankovićeva Pozitivna Slovenija liste še ni predstavila, njegova neuradna »primorska« kandidata pa sta v Piranu in Kopru Gašpar Gašpar Mišič (piranski podžupan), v Izoli pa otroška zdravnica Lejla Hercegovac.

Znani obrazi

Čeprav letošnje volitve potekajo pod geslom Novi obrazi, se zlasti podjetniki ne odločajo za vstop v politiko. Eno večjih presenečenj je kandidatura Uroša Rotnika (SLS), nekdanjega kontroverznega predsednika uprave TEŠ 6. Iz SDS je na Virantovo listo prestopil gospodarstvenik Bojan Starman, pri Janševih pa še vedno kandidira Vitoslav Türk, nekdanji prvi mož Elesa in brat predsednika države. Jankovićeva Pozitivna Slovenija ima na svoji listi dva uspešna poslovneža: Romana Ferenčaka, ki se ukvarja s proizvodnjo orhidej, in podjetnika leta po izboru obrtno-podjetniške zbornice Boštjana Šifrarja, direktorja podjetja SIBO G.

Estradnikov in športnikov je letos med poslanskimi kandidati manj kot prejšnja leta. Na listi SDS kandidira pevka Elda Viler, na listi SLS pa nekdanja državna prvakinja v odbojki Andreja Vodeb. Mariborski mestni svetnik Stojan Auer kandidirata za SDS. Zanimiva imena pa najdemo v Demokratični stranki dela Franca Žnidaršiča: igralko Violeto Tomič ter glasbenika in zmagovalca enega izmed resničnostnih oddaj Gorana Breščanskega.

Kaj pa predsedniki?

Najbolj zanimivo je vprašanje, kam bodo stranke kandidirale svoje prvake. Ti se kot običajno ne bodo soočili v istih okrajih. Borut Pahor kandidira v Novi Gorici, Janez Janša v Grosupljem, Gregor Golobič v Zagorju, Matjaž Hanžek v Slovenj Gradcu, Radovan Žerjav v Lendavi in Murski Soboti, Karl Erjavec v Žalcu, Franc Žnidaršič v Trebnjem. Ni še znano, kje bo kandidiral Zoran Janković, ki je namignil, da ne bo nujno iskal podpore volivcev v Ljubljani. Na listi SD ne bo več Mirana Potrča in Luka Jurija, med kandidati je Zlatko Halilovič.