Kandidatno listo vložila tudi PS

Na njej so med drugim Melita Župevc, Jerko Čehovin in Peter Vilfan. Jutri jo vloži še Jelko Kacin, predlagatelj je Zmago Sagadin.

Objavljeno
24. april 2014 18.55
ace/KONGRES +SLOVENIJE
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si

Danes ob 17. uri je na Državno volilno komisijo kandidatno listo za evropske volitve vložila tudi največja parlamentarna stranka Pozitivna Slovenija.

Pričakujejo tri mandate

Nosilec liste je ekonomist Jože Mencinger, sledijo mu poslanska PS Melita Župevc, članica podmladka mag. Valerija Medic, poslanec Jerko Čehovin, nekdanja poslanka mag. Mirjam Bon Klajnšček, predsednik Mestne zveze upokojencev Ljubljana Marjan Sedmak, nekdanja atletinja Britta Bilač ter nekdanji ljubljanski svetnik in zdajšnji poslanec PS Peter Vilfan.

»Največji sovražnik EU so tisti, ki pravijo, da niso evroskeptiki. To namreč pomeni, da samo ploskajo, ko jim kdo kaj reče, kar pa ni naš stil,« je ob vložitvi dejal Mencinger, ki meni, da je treba spremeniti tudi evropsko gospodarsko politiko, ki da je sokriva za nastanek krize. Po besedah Mencingerja pričakujejo vsaj tri mandate. Kandidati se bodo podrobneje predstavili na jutrišnjem kongresu stranke.

Jutri vložena še lista Jelko Kacin - Konkretno

Po nekaj neuspelih poskusih za oblikovanje skupne liste za nastop na evropskih volitvah bodo slovenske članice evropske družine ALDE, kamor poleg PS sodijo še LDS, Zares in DL, na volitvah nastopile samostojno.

Lista Jelka Kacina - Konkretno bo tako s podporo zunajparlamentarne stranke LDS kandidaturo vložila jutri, ko se tudi izteče rok tudi za oddajo. Predlagatelj liste in prvo podpisani je košarkarski strokovnjak Zmago Sagadin.  Kandidaturi bodo predložil več kot 3500 podpisov podpore.

Nosilcu liste Kacinu sledijo Polona Sagadin, sodelavka britanske vlade ter snaha Zmaga Sagadina, direktor sklada za razminiranje in pomoč žrtvam min Dorijan Maršič, Faila Pašić Bišić, direktorica društva Up, Andrej Lavtar, vodja pisarneevropskega poslanca Kacina v Bruslju, Tatjana Greif, samozaposlena vodja projektov na področju človekovih pravic, Jure Pučko, diplomant evropskih študij ter Sara Karba, direktorica Zavoda Akson 2020.

Ideja o skupnem nastopu slovenskih liberalcev na evropski volitvah je zamrla kmalu po tem, ko je evropski komisar Janez Potočnik sporočil, da za poslanca ne namerava kandidirati. Stranke je med obiskom Slovenije skušal prepričati tudi vodja ALDE Guy Verhofstadt. Zadnji poskus je padel v vodo to soboto po srečanju slovenskih liberalcev na Brdu pri Kranju. Kacinu se je zdelo nesprejemljivo, da bi skupno kandidaturo vložili šele po kongresu PS, iz PS pa so sporočili, da Jelko Kacin ni želel pristati, da bi bil vodja skupne liste Jože Mencinger.