Kangler ponudil odstop, a ga je mestni svet zavrnil

Mariborski župan je na današnji seji mestnega sveta predlagal glasovanje o zaupnici njegovemu delu.

Objavljeno
27. junij 2011 16.19
Posodobljeno
27. junij 2011 16.19
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si
Maribor - Kot je dejal Franc Kangler, se je za to določil »zaradi dogodkov v preteklih tednih«, poroča STA.

»V zadnjem času so nekatere stvari v tem mestu šle predaleč,« je poudaril Kangler in izpostavil, da ima aktualna politika, ki je na oblasti v državi, dvojne kriterije.

Ponovil je, da njegov pregon ni naključje, saj mu je uspelo uresničiti številne projekte, kar »gre nekomu zelo v nos«, zato se ga kaznuje na različne načine. »Tako ne gre dalje,« je dejal in zatrdil, da številna dokumentacija potrjuje, da je vse postopke izpeljal zakonito in pravilno.

V okviru obsežne preiskave zaradi suma korupcije in gospodarskega kriminala na začetku maja so kriminalisti preiskali tudi hišo, stanovanje in pisarno župana Kanglerja. Prejšnji teden naj bi proti županu vložili tudi kazensko ovadbo, kar je po aferah v zvezi z Domom pod Gorco in Toplarno že njegova tretja kazenska ovadba. Kangler je vsakršno krivdo takoj zanikal, a je bil kljub temu deležen številnih pozivov k odstopu.

Tudi sicer so na njegovo delo v zadnjem času leteli številni očitki. Med drugim je računsko sodišče prejšnji teden izdalo negativno mnenje na poslovanje mariborske občine v letih 2008 in 2009. Veliko kritik je bilo tudi na račun izvedbe prenove pravkar odprtega Trga Leona Štuklja.

***

Proti je glasovalo 31 svetnikov od 45-članskega mestnega sveta, predstavniki opozicije pa so se glasovanja vzdržali, saj so po besedah Bojana Horvata (SD) prepričani, da je današnji manever župana zloraba mestnega sveta v osebne namene.