Katarina Bergant nova vodja ljubljanskega tožilstva

Bergantova je nasledila Tamaro Gregorčič, ki je po devetih letih vodenja največjega tožilstva v državi lani odstopila s te funkcije.

Objavljeno
23. februar 2018 14.48
mfe sojenje
Be. B., STA
Be. B., STA
Ljubljana - Državnotožilski svet je za vodjo okrožnega državnega tožilstva v Ljubljani imenoval Katarino Bergant, ki je za STA potrdila, da je že prevzela vodenje tožilstva. Bergantova je nasledila Tamaro Gregorčič, ki je po devetih letih vodenja največjega tožilstva v državi lani odstopila s te funkcije.

Vodjo okrožnega državnega tožilstva imenuje državnotožilski svet na obrazložen predlog ministra za pravosodje po predhodnem mnenju generalnega državnega tožilca, in sicer za dobo šestih let z možnostjo ponovnega imenovanja.

Gregorčičeva je odstopno izjavo z mesta vodje ljubljanskega okrožnega tožilstva podala v začetku avgusta, neuradno tudi zaradi negativne ocene, ki ji jo je podal državnotožilski svet. Da namerava odstopiti, naj bi sicer v preteklosti svojim sodelavcem že napovedovala.

Kot je pred časom poročal časnik Dnevnik, državnotožilski svet ni dal pozitivne ocene za napredovanje ne Gregorčičevi ne eni izmed njenih dveh namestnic. Gregorčičeva naj bi se na oceno pritožila, a neuspešno. Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani je vodila od 4. septembra 2008 dalje.