Katarina Kresal z absolutno podporo ostaja predsednica LDS

Kresalova, ki ji je svet stranke izrekel zaupnico, je že napovedala tožbo proti odločbi komisije za preprečevanje korupcije.

Objavljeno
24. avgust 2011 10.06
Posodobljeno
24. avgust 2011 17.52
N. R., Ne. Š., E. S., Delo.si, An. B., notranja politika
N. R., Ne. Š., E. S., Delo.si, An. B., notranja politika

Ljubljana - Za Kresalovo je na seji sveta stranke LDS glasovalo 54 članov sveta, proti ni bil nihče. Po seji je v izjavi novinarjem izrazila zadovoljstvo nad podporo članov sveta. Današnji dogodek je dobra osnova za naše delo naprej, je dejala in napovedala, da se bo morala stranka dobro pripraviti za prihodnje volitve. Na teh nameravajo staviti na vrednote, »v okviru katerih LDS vedno dela«, to so po besedah Kresalove pravna država, človekove pravice, učinkovito gospodarstvo in načelnost.

Več o omenjeni tožbi ni želela povedati.

Že pred sejo sveta so podporo Kresalovi v izjavi novinarjem izrekli nekateri vidnejši člani LDS, med drugim minister za pravosodje Aleš Zalar, evropski poslanec LDS Jelko Kacin in Aleš Gulič.

Po oceni Zalarja je Kresalova dobra predsednica, ki dobro vodi stranko, kar po njegovem dokazujejo tudi javnomnenjske ankete. »Je dobra političarka, ena redkih, ki zna sprejeti politično odgovornost, ko je to potrebno,« je dejal. Zalar je obenem dopustil možnost, da bi začasno sam prevzel resor za notranje zadeve, če bi se tako odločil premier Pahor.

Jelko Kacin je na vprašanje, ali ne bi bilo vseeno bolj higienično, da Kresalova glede na obtožbe odstopi in odide iz politike, po poročanju STA odgovoril z besedami: »Včasih sem bil minister za obrambo. Če kdo misli, da lokacije za radarje zbirajo z javnimi razpisi, se pač moti. Vojska izmeri in ugotovi optimalne lokacije in se dogovarja. Nikoli o tem ne odločajo ministri.«

Kritičen le Kavčič, ki pa je sejo zapustil predčasno

Pričakovano kritičen pa je bil do predsednice LDS predsednik državnega sveta Blaž Kavčič, ki je konec maja s Kresalovo izgubil tekmo za predsedniško mesto stranke. Ocenjuje namreč, da bi odstop Kresalove z mesta predsednice stranki koristil. »Menim namreč, da katerikoli predsednik stranke v situaciji, ko so bile sprejete odločitve državnih organov, kot sta računsko sodišče in komisija za preprečevanje korupcije, težko opravlja svoje delo. To ima namreč lahko negativen vpliv na možnosti stranke,« je dejal. Ob tem je ponovno spomnil na po njegovem mnenju sporno neoliberalno politiko, ki jo stranka vodi pod Kresalovo, sam pa se ji je zoperstvil že na volilnem kongresu. Sejo je Kavčič sicer predčasno zapustil.

Protikorupcijska komisija in računsko sodišče nad Kresalovo

Kresalova se je za odstop z ministrskega mesta odločila potem, ko je Komisija za preprečevanje korupcije 10. avgusta ravnanje pri najemu prostorov za Nacionalni preiskovalni urad (NPU) označila za koruptivno. Že dan prej je računsko sodišče omenjenemu poslu izdalo tudi negativno mnenje. Zatem se je odločila tudi, da bo v stranki preverila zaupanje kolegov.