Kdo bo po Kavčiču vladal v državnem svetu

Še tri tedne časa za izbiranje elektorjev in kandidatov, rezultate ob političnih dogovorih določa žreb.

Objavljeno
30. september 2012 22.52
Peter Jančič
Peter Jančič
Ljubljana – Novembra za naslednjih pet let ne bomo volili le predsednika države. Z manj javnega pompa bodo še volitve državnega sveta, ki ima tudi petletni mandat. Priprave na volitve 40 državnih svetnikov, ki bodo 21. in 22. novembra, so tišje kot za Danila Türka, Boruta Pahorja, Milana Zvera ...

Volitve svetnikov je predsednik državnega zbora Gregor Virant konec avgusta razpisal, ko je postalo jasno, da v državnem zboru ne morejo biti uspešni z zamislijo o spremembi ustave, s katero bi državni svet ukinili. Pristojnosti sveta so majhne. Še najmočnejše orodje svetnikov je, da lahko z vetom dosežejo ponovno glasovanje poslancev o sprejetem zakonu, pri čemer mora v drugo za zakon glasovati najmanj 46 poslancev. Po ustavi lahko svet zahteva še referendumsko odločanje ljudstva. Doslej so ga dvakrat. Funkcionarsko plačo od svetnikov prejema le predsednik.

Volitve med žrebom in Popovičem

Večina volivcev novembra ne bo imela možnosti vplivati na to, kdo bo sedel v državnem svetu. Tudi občinski in mestni svetniki po državi jih ne bodo volili, čeprav več kot polovica svetnikov predstavlja lokalne skupnosti. Bodo pa po občinah do 21. oktobra določali elektorje in kandidate, elektorji pa bodo 21. novembra po vsej državi volili 22 državnih svetnikov.

Za ponazoritev: pred petimi leti je bil sedanji predsednik državnega sveta Blaž Kavčič na območju 11 občin na Gorenjskem izvoljen, ker ga je podprlo 18 elektorjev, za protikandidata Janeza Sušnika, ki je državni svet vodil pred njim, je glasovalo 14 elektorjev. V zgodovini državnega sveta se še ni zgodilo, da bi bil predsednik sveta znova izvoljen vsaj za svetnika. Kavčič je prejšnji teden povedal, da še ne ve, ali bo znova kandidiral. Na območju občin Hrastnik, Trbovlje in Zagorje je pred petimi leti odločalo 11 elektorjev, po štirje so glasovali za Branka Majesa in Iztoka Živka, trije pa za Tomaža Vreska. Za svetnika je žreb določil Majesa. Žreb je odločil tudi na Koroškem, kjer sta Darko Sahornik in Marijan Klemenc zbrala po sedem glasov. Kocka je bila bolj naklonjena Klemencu. Od 22 svetnikov je dva, torej slabo desetino, določil žreb.

Pri še enem, županu Kopra Borisu Popoviču, so zaradi sodnih sporov o pravilnosti postopkov volitve izvedli pet mesecev kasneje, njegov sedež je bil do takrat prazen. Od 18 elektorjev, ki so jih določili v Kopru, Izoli in Piranu, jih je za Popoviča glasovalo 12. Za zmago Popoviča bi zadoščalo že, če bi ga podprla deseterica, ki jo je izbrala občina Koper. Značilnost volilnega sistema je, da imajo velike občine in velike stranke možnost s tihimi dogovori določiti zmagovalce.

Štirje izvoljeni že pred volitvami

Podobno je sistem bliže delegiranju kot volitvam pri 18 svetnikih, ki predstavljajo druge interese. Sindikati in gospodarstveniki imajo v državnem svetu rezervirane po štiri sedeže. Pred petimi leti je predstavnike »delojemalcev« izbiralo 87 elektorjev, od šestih kandidatov pa so bili izvoljeni štirje z najboljšim rezultatom. Po vrstnem redu so si sledili znani sindikalni voditelji Branimir Štrukelj (57), Dušan Semolič (54), Drago Ščernjavič (49) in Lidija Jerkič (51). Še manj konkurenčnega spopada je bilo pri zastopnikih bolj specifičnih interesnih skupin. Kar štirje kandidati, Boris Šušteršič za socialno varstvo, Tone Peršak za kulturo in šport, Janvit Golob pri raziskovalni dejavnosti in Jan Zoltan za vzgojo in izobraževanje, niso imeli protikandidatov in njihovi elektorji niso nič izbirali. Bolj napeto je bilo pri samostojnih poklicih, kjer so volitve zaradi sporov, koliko elektorjev pripada kateri skupini, izvedli z nekaj mesecev zamude.