Klavdiji Markež očitajo oškodovanje Ljudske univerze

Še preden je postala ministrica za šolstvo, nanjo letijo hudi očitki. Ta se jih brani: To so ptujski očitki. Lokalne zgodbe.

Objavljeno
19. marec 2015 09.53
Mo. H., notranja politika, Franc Milošič, Ptruj
Mo. H., notranja politika, Franc Milošič, Ptruj

Ljubljana - Kot danes poročajo novinarji Dnevnika, se na kandidatko za ministrico za šolstvo Klavdijo Markež zgrinja vse več obtožb o nepravilnostih. »Po izračunih naših virov naj bi Markeževa, ki je bila med letoma 2004 in 2014 direktorica Ljudske univerze Ptuj (LU Ptuj), oškodovala to ustanovo za vsaj 100.000 evrov,« so zapisali v Dnevniku.

Dodajajo, da naj bi si z denarjem, ki je bil namenjen univerzi, dvakrat plačala dvotedenski družinski dopust v Dubaju, »med opremljanjem učilnic na LU Ptuj naj bi si posodobila tudi svoje domovanje«.

Zaposleni so dogajanje opazili po nekaj letih, o nepravilnostih so začeli zbirati dokaze, »a dlje, od soočenja z računi, ki se niso ujemali, niso prišli«. Lansko leto pa naj bi ji postavili ultimat, naj univerzo zapusti, sicer jo bodo kazensko ovadili. Do tedaj naj bi bili do nje prizanesljivi zaradi njene bolezni, pa tudi zato, ker niso želeli očrniti ugleda univerze. 

Po navedbah Dnevnika sedanja direktorica LU Ptuj Mojca Volk ob prevzemu poslov ni opazila nepravilnosti, vendar pa pravi, da ne razpolaga s podatki, ki se nanašajo na desetletno obdobje, ko je bila na čelu LU Ptuj Markeževa.

V SMC pravijo, da navedbe o nepravilnostih ne držijo, iz kabineta predsednika vlade pa so odgovorili le, da neimenovanih virov ne morejo komentirati.