Klemenčič: O, Senko, to ti pa ful hvala

Senko Pličanič podal soglasje k novi odvetniški tarifi, ta (še) ne velja, saj finančno ministrstvo temu nasprotuje.

Objavljeno
22. september 2014 21.51
Majda Vukelić, notranja politika
Majda Vukelić, notranja politika

Ljubljana – Zahvala novega pravosodnega ministra Gorana Klemenčiča »O, Senko, to ti pa ful hvala,« se je izkazala za preuranjeno. Drži, da je nekdanji pravosodni minister Senko Pličanič dal soglasje k spremenjeni odvetniški tarifi, vendar ta (še) ne velja. Ali bo, še ni jasno.

Na predstavitvi za novega kandidata za pravosodnega ministra pred parlamentarnim odborom za pravosodje pred dobrim tednom dni je Goran Klemenčič na eno izmed poslanskih vprašanj glede odvetniške tarife odgovoril, da je vesel, da je zdaj že nekdanji pravosodni minister Senko Pličanič potrdil spremenjeno odvetniško tarifo, saj ne bi rad, da bi bilo eno od njegovih prvih opravil, da bi ženi odvetnici »predpisal novo odvetniško tarifo.«

Ne velja, a se uporablja

Informacija o tem, da je Senko Pličanič v za večino ljudi težkih finančnih razmerah podpisal novo odvetniško tarifo v času, ko je opravljal le še tekoče posle, je bila presenečenje. Ko smo jo preverjali, so nam z ministrstva sporočili, da je Pličanič 28. julija res dal soglasje k odvetniški tarifi, pri čemer ni povsem sledil predlogom odvetniške zbornice.

Tako naj bi vrednost točke še vedno ostala na ravni iz leta 2003, in sicer 0,459 evra in naj se ne bi zvišala na 0,65 evra, kot je predlagala odvetniška zbornica. Ta naj bi si tudi prizadevala, da bi spet obveljal prejšnji sistem, ki mu je na prste stopil nekdanji pravosodni minister Lovro Šturm, ko so odvetniki zaračunavali vsako odvetniško dejanje posebej. Na Šturmov predlog pa je bil uzakonjen sistem, po katerem je določeno plačilo ene nagrade za opravo določenega sklopa enakovrstnih storitev v isti zadevi.

Pličanič se je, tako ministrstvo, za soglasje k odvetniški tarifi odločil tudi zato, ker je varuh človekovih pravic v svojih letnih poročilih že vse od leta 2009 opozarjal na neprimerno ureditev, saj gre za sistem, ki ni niti jasen niti pregleden. Zakon o odvetniški tarifi namreč ne velja več, se pa še uporablja do sprejetja novega (tega pa ni), zato odvetniki v večini primerov sklepajo s strankami posebne pogodbe o višini nagrad.

Pingpong

Kaj vse vsebuje predlog nove odvetniške tarife, ne vemo. Tisti, ki ga poznajo, pravijo, da bi se po tem predlogu storitve za navadne državljane podražile. Toda, ali se bodo in za koliko, ostaja nejasno.

Na ministrstvu za pravosodje, ko ga je vodil še Pličanič, so namreč poudarili, da do prejema soglasja finančnega ministrstva »tarife ni mogoče šteti za dokončne,« saj mora to ministrstvo oceniti posledice tarife za državni proračun. S finančnega ministrstva so nam nato pojasnili, da so že dan prej, preden je Pličanič dal soglasje k tarifi, pravosodno ministrstvo opozorili, da morajo kot predlagatelji gradiva sami oceniti finančne posledice, »saj naj bi se z novo odvetniško tarifo proračunski izdatki povečali«.

Na odvetniški zbornici ne pojasnjujejo, kaj se dogaja s tarifo. Predsednik odvetniške zbornice Roman Završek nam je zgolj pojasnil, da »mora o odvetniški tarifi odločiti skupščina Odvetniške zbornice Slovenije, ki pa še ni bila izvedena, zato se do tega vprašanja vnaprej ne bi opredeljevali.

Ne glede na navedeno pa zgolj pripominjamo, da ureditev odvetniške tarife, o kateri bo odločala skupščina, ne pomeni povišanja tarife.« Izredna skupščina zbornice, bo, kot smo izvedeli, danes. S pravosodnega ministrstva pa so nam včeraj sporočili, da so 18. septembra od finančnega ministrstva prejeli negativno mnenje, zato odvetniška zbornica nima »pravno veljavnega soglasja k novi odvetniški tarifi«.