Koalicija bo podprla proračun in potrdila zaupnico

Predlog proračuna za leto 2014 so na mizo danes dobile tudi koalicijske poslanske skupine.

Objavljeno
24. september 2013 15.25
iza/DZ
Ti. K, Delo.si, STA
Ti. K, Delo.si, STA
Ljubljana - Odločitev premierke Alenke Bratušek, da bo na sprejem dokumenta vezala zaupnico, ocenjujejo za korektno, kljub temu da gre za načeloma usklajen dokument. Glede na napovedi v koaliciji je pričakovati sprejem proračuna in potrditev zaupnice.

Večina vodij poslanskih skupin koalicije odločitev predsednice vlade ocenjuje za primerno, nekateri pa so to odločitev povezali tudi z njeno kandidaturo za predsednico PS in željo po utrjevanju koalicije.

Zjutraj so o proračunu razpravljali tudi vodje koalicijskih poslanskih skupin, tekom dne pa je pričakovati, da bodo o njem razpravljale posamezne poslanske skupine.

Po mnenju vodje poslancev PS Janija Möderndorferja je Bratuškova s proračunom, ki ga je predlagala, dala jasno vedeti, kakšna bo dinamika politike in izvajanje ukrepov. S tem je tudi povedala, »kje je meja, na kateri lahko še vodi to vlado«. »Več kot jasno je, da če se ne gremo teh ukrepov in te politike, tudi nima smisla, da ta vlada še naprej vlada,« je dejal v izjavi novinarjem v DZ.

Ali je proračun res koalicijsko usklajen, pa bodo po njegovih besedah ugotovili šele v sredo, na koalicijskem vrhu. Verjetno je prav zato, da se bo v sredo lažje odločati, predsednica vlade zaupnico tudi napovedala, meni Möderndorfer.

Premierka je sicer že v začetku mandata napovedala, da bo v letu dni preverila zaupanje. To so navedli tudi v koalicijski pogodbi. Mödenrdorfer meni, da gre z napovedjo vezave zaupnice na sprejem proračuna verjetno za prav omenjeno zaupnico.

Po besedah vodje poslancev SD Matjaža Hana bodo v SD »sami sebi dali zaupanje«, ker so v pogajanjih za proračun uspeli doseči, da se niso znižali socialni transferji, da se ne pogovarjajo o minimalni plači in da nedotaknjen ostaja javni sektor. Poslanci SD bodo tako zaupnico podprli, razen če se ne bi v tekom prihodnjih dni okoliščine spremenile.

Na vprašanje, ali so koalicijske vezi načete in je zato potrebno glasovanje o zaupnici, pa je odgovoril, da so koalicijske vezi od prvega dne enako načete. »V koaliciji, v kateri so čisti liberalci in čisti socialisti ter podobno, je težko delati,« je dejal. Ocenjuje pa, da bo zaupnica verjetno dala moč Bratuškovi pri nastopu na kongresu PS.

Vodja poslancev DL Rihard Braniselj potezo predsednice razume kot korektno in pogumno, ker poslanske skupine proračuna še niso obravnavale, in v teh časih kot edino pravilno. Pojasnil je, da Bratuškova o svoji odločitvi poslancev predhodno ni obvestila, če so se o tem pogovarjali v vladi, pa ne ve.

Po besedah Branislja je proračun ključen za stabilnost države. Če ne bo sprejet, »vemo, pri čem smo«, je pristavil. Nima sicer občutka, da bi bile koalicijske vezi načete, je pa po njegovem mnenju odločitev za zaupnico dobrodošla in v smeri utrditve koalicije.

Dotaknil se je tudi napetosti v koaliciji ob pripravi proračuna in zatrdil, da so bile izjave glede morebitnih posegov v regres upokojencev prenapihnjene, saj po njegovem mnenju tega predloga nikoli ni bilo na mizi. Se pa strinja, da je iz tega očitno največ potegnila stranka DeSUS.

Tudi po mnenju vodje poslancev Desus Franca Jurše ni nič narobe s tem, da je predsednica napovedala vezavo zaupnice na sprejem proračuna, saj je to dokument, ki ima največjo težo. Ocenjuje pa tudi, da Bratuškova opredelitev glede proračuna potrebuje v času kandidature za predsednico PS.

Jurša predloga proračuna še ni preučil, je pojasnil. Je pa po njegovih besedah predsednik Desus Karl Erjavec zagotovil, da je dokument med koalicijskimi partnerji usklajen.

Vlada bo predlog proračuna za prihodnje leto koalicijskim poslancem predstavila predvidoma v sredo pozno popoldne. Premierka je že napovedala, da bo proračun predstavila tudi opoziciji, predvidoma v sredo pa javnosti. Vlada bo dokument potrdila verjetno tekom tedna, a ni nujno, da na četrtkovi seji. Vsekakor pa ga bo v DZ poslala pravočasno, to je do 1. oktobra, je že zagotovil finančni minister Uroš Čufer.