Koalicija danes z novimi izračuni glede zdravstvenega prispevka

Prispevek bi znašal 2,1 odstotka od bruto dohodkov posameznika, predvidena je tudi kapica.

Objavljeno
25. maj 2017 19.10
suhadolnik lekarna
Ma. F., STA
Ma. F., STA

Ljubljana – V koalicijskih poslanskih skupinah bodo danes prejeli nove izračune glede zdravstvenega prispevka, ki ga bo določal zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, je danes dejala ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc. Poslanec Desusa Tomaž Gantar je za Slovensko tiskovno agencijo povedal, da jih do tega trenutka v poslanski skupini niso prejeli.

Po predlogu, ki ga je v torek predstavil svetovalec ministrice za zdravje Dušan Keber, bi zdravstveni prispevek znašal 2,1 odstotka od bruto dohodkov posameznika, predvidena je tudi kapica. Tako bi državljani plačevali med štiri in 140 evrov.

Ministrica je v izjavi za medije ob robu seje DZ potrdila, da je bilo izračunavanje prispevka od bruto dohodka tudi ena prvih različic, o katerih so razmišljali na ministrstvu.

Ob tem Kolar Celarčeva ni želela komentirati domnevnega neskladja z ustavo v delu zakona, ki ureja ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in uvaja zdravstveno nadomestilo. Takšno oceno je namreč podal pravnik Rajko Pirnat, ki je skupaj z Boštjanom Zuljanom za zavarovalnico Adriatic Slovenica pripravil pravno mnenje o predlogu zakona.

Kot je dejala Kolar Celarčeva, podrobnosti v zvezi s tem mnenjem ne pozna. »Verjemite mi, da česa takega, kar bi bilo ustavno sporno, ne bi predlagali. Ima pa država seveda pravico in dolžnost, da za zdravstvo najde tudi druge vire financiranja.«

Ministrica se je ob tem dotaknila tudi današnje parlamentarne razprave o predlogu novele zakona o zdravstveni dejavnosti. Zavrnila je opozicijske očitke, da pri pripravi predloga ni dovolj prisluhnila stroki. Kot je pojasnila, novela uvaja najnujnejše spremembe, ki bi zagotovile urejeno delovanje sistema, med drugim na področju dovoljenj za delo za zdravstveno dejavnost, načina podeljevanja koncesij in nove ureditve inšpekcijskega nadzora.

Prav tako je Kolar Celarčeva zavrnila očitke, da naj bi bil zakon v nasprotju z evropskim pravnim redom. Vsaka država EU ima »pravico, dolžnost in odgovornost, da uredi svojo zdravstveno dejavnost in zdravstveno oskrbo na način, kot se ji zdi to najbolj primerno«, je pojasnila. Spomnila je, da številne sodbe evropskega sodišča postavljajo skrb za javno zdravje in dostopnost do zdravil nad evropski red konkurenčnosti in tržnega pristopa. Tudi sama zdravniška služba je opredeljena kot negospodarska dejavnost, ki se izvaja na nepridobiten način, je poudarila.