Koalicija dosegla kompromisni predlog o interventnem zakonu

Po prvem predlogu naj bi se omenjena prispevna stopnja zvišala s 105 na 133 evrov.

Objavljeno
30. september 2013 23.15
Seja ekonomsko socialnega sveta - Tomaž Gantar 06.septembra 2013
Anže Božič, notranja politika, S. P., Delo.si
Anže Božič, notranja politika, S. P., Delo.si

Ljubljana – Koalicijski partnerji so danes pri predsednici vlade Alenki Bratušek še drugič iskali kompromis za intervencijski zakon o zdravstvu. Ključno vprašanje je bilo, ali bodo v DL in Desusu zbližali poglede na višino prispevkov samostojnih podjetnikov. Kot kaže, so zdaj našli kompromis, ki določa, da bodo podjetniki plačevali prispevek za zdravstvo v višini 125 evrov.

V koaliciji so se tako uskladili o zvišanju najnižje prispevne stopnje za obvezno zdravstveno zavarovanje za samostojne podjetnike za polovico zneska, ki ga je predvideval prvotni predlog. Po prvem predlogu naj bi se omenjena prispevna stopnja zvišala s 105 na 133 evrov.

Minister za zdravje Tomaž Gantar je po sestanku povedal, da je bil korak naprej narejen. »Mislim, da je v redu za prvi korak, čaka nas še sistemski zakon, s katerim bo še veliko dela,« je pojasnil.

S kompromisom naj bi pridobili 10 milijonov evrov letno, učinek celotnega interventnega zakona pa bi, kot ocenjuje minister, letno znašal nekaj manj kot 50 milijonov evrov.

Vodja poslancev DL Rihard Braniselj pa pravi, da zadovoljstva »ne more biti«, v sklopu možnega pa so dosegli kompromis. Ta po njegovih besedah omogoča, da samostojni podjetniki, ki upravičeno plačujejo najnižji prispevek, ostanejo v »razumnih mejah«.

DL sicer ob sklenitvi kompromisa zahteva in želi, da se takoj, resno in odločno pristopi k pripravi reforme zdravstvenega sistema, je pojasnil Braniselj.

Prvak Desusa Karl Erjavec je po včerajšnji proračunski seji podprl prizadevanja resornega ministra in člana njegove stranke Tomaža Gantarja, ki je prejšnji teden presenetil s predlogom dviga prispevnih stopenj za samostojne podjetnike ter uvedbi plačevanja prispevkov iz naslova sejnin, avtorskih in podjemnih pogodb.

Zlasti prvemu so se ostro uprli v stranki Gregorja Viranta, češ da se koalicijski partnerji za takšen ukrep niso dogovorili, in od resornega ministra zahtevali, »da mora znati še kaj drugega kot dvigovati prispevke«. Tomaž Gantar je odgovoril z grožnjo, da bo odstopil kot zdravstveni minister, če predlog, ki naj bi v zdravstveno blagajno prinesel 48 milijonov evrov, v državnem zboru ne bi dobil podpore.

Tako v DL kot v Desusu so pred današnjim drugim krogom usklajevanj umirili strasti in dopustili možnost kompromisa. »Zdelo se je, da smo v nekem trenutku že bili usklajeni. Zdaj bomo to ponovili in prepričan sem, da nam bo uspelo,« je včeraj dejal pravosodni minister in programski tajnik DL Senko Pličanič. Kaj konkretno bi to pomenilo za višino prispevnih stopenj in končnega finančnega učinka zakona, pa včeraj ni znal povedati nihče. Je pa močno politično sporočilo in podporo svojemu ministru izrazil Erjavec. »Menjava ministra za zdravje bi pomenila tudi hudo politično krizo, saj bi se v tem primeru iz vlade verjetno umaknil tudi jaz,« je dejal. Pred današnjim koalicijskim sestankom se je pokazalo, da bi težavo lahko predstavljala tudi določba zakona, ki zasebnim zavarovalnicam omogoča, da denarja iz zavarovalnin ne bi več nakazovale na posebne račune, čemur nasprotujejo v SD.