Koalicija in opozicija zadovoljni s Kučanovim poročilom o BiH

»Na odboru za zunanjo politiko že dolgo nismo imeli tako poglobljenih razprav, koalicija in opozicija pa se že dolgo nista tako strinjali v ocenah,« je po maratonski seji (trajala je tri ure) povedala predsednica resornega državnozborskega odbora Janja Klasinc (SD).

Objavljeno
15. marec 2011 20.02
Posodobljeno
15. marec 2011 20.08
Maja Jaklič, A. B., Z. R.
Maja Jaklič, A. B., Z. R.
Ljubljana – Z oceno seje, na kateri so za tesno zaprtimi vrati obravnavali poročilo premierovega posebnega poročevalca za Bosno in Hercegovino Milana Kučana, pa se je strinjal tudi podpredsednik odbora Milenko Ziherl (SDS).

Seje se je udeležil tudi predsednik vlade Borut Pahor, ki je poudaril, da je Slovenija prijateljica BiH in podpira njena prizadevanja, da bi v razumnem času postala polnopravna članica Evropske unije. Vendar je pri tem opozoril, da problem širitve zdaj ni v središču pozornosti EU. Pojasnil je, da sedemindvajseterica svojo pozornost usmerja na varnostna vprašanja južnega Sredozemlja in Zaliva, »medtem ko tako rekoč pred njenimi vrati že nastaja varnostna situacija, ker ni dovolj zgodaj upoštevala političnih opozoril, da je treba s svojo pozornostjo spodbujati demokratične spremembe v BiH med vsemi tremi enakopravnimi narodi«. »Če BiH in tudi vse druge države na Zahodnem Balkanu ne bodo imele jasne evropske perspektive, lahko politični problemi, ki smo jim priče v BiH, postanejo varnostni problem,« je še opozoril Pahor.

Vlada je Kučana za posebnega poročevalca imenovala novembra lani in mu naročila, naj ugotovi, ali obstajajo možnosti za izvedbo ustavnih reform v BiH. Nekdanji predsednik države je poročilo na začetku februarja že predstavil predsedniku evropskega sveta Hermanu Van Rompuyu. Poslanska skupina SDS je v svoji zahtevi za sklic seje zapisala, da je to storil, čeprav vlada poročila pred tem ni potrdila, prav tako ga ni obravnavalo matično delovno telo državnega zbora.

Kučanovo poročilo poudarja preživetost Daytona

Poročilo, ki ga je pripravil Milan Kučan, je izvrstna in smiselna analiza razmer v Bosni in Hercegovini ter edina prava stvar, ko jo je Slovenija naredila glede te države, nam je včeraj povedal izkušen in dober poznavalec regije. Poročilo, je poudaril naš sogovornik, v nasprotju z nekaterimi pričakovanji ne ponuja načrta reševanja, je pa »izvirna analiza razmer, v kateri se vidijo tudi Kučanove izkušnje iz obdobja razpada SFRJ«. Poziv, ki ga prebivalcem BiH posreduje Kučan, je, da je ključna odgovornost za usodo države pri njih samih, ne pa pri mednarodni skupnosti. Zaradi tega sama vsebina poročila ni toliko pomembna, je prepričan naš sogovornik. »Analiza razmer govori o preživetosti Daytona in postavlja pred državljane BiH resno nalogo – da se vprašajo, koliko jim BiH pomeni. To je edino pravo vprašanje,« je pojasnil naš sogovornik.

Kaj bi priključitev Republike srbske Srbiji pomenila za to državo? Se lahko Hrvati geografsko priključijo Hrvaški? Bi Unija dopustila samostojno bošnjaško državo? Vse to so vprašanja, ki se bodo postavila, ko in če bodo v BiH negativno odgovarjali na osrednje vprašanje iz analize: Koliko vam BiH pomeni?. Naš sogovornik je pri tem dodal, da je Kučan postavil pravo »diagnozo« razmer in da je tudi pred Slovenijo zelo pomemben izziv: »Analiza razmer govori o preživetosti Daytona in postavlja pred državljane BiH resno nalogo – da se vprašajo, koliko jim BiH pomeni. To je edino pravo vprašanje.« Bo znala analizo primerno uporabiti?