Koalicija molči, Zupančič za Jakliča

Katera imena za sodnika za ESČP – če sploh – bodo šla v Strasbourg, bo razkrilo tajno glasovanje.

Objavljeno
17. november 2015 20.23
24.12.2011 Ljubljana, Slovenija. Bostjan M.Zupancic, sodnik na Evropskem sodiscu za clovekove pravice v Strasbourgu.FOTO: JURE ERZEN/Delo
Majda Vukelić, notranja politika
Majda Vukelić, notranja politika
Ljubljana – Pred četrtkovim glasovanjem koalicija ne razkriva, katero kandidatko oziroma katerega kandidata podpira za sodnico oziroma sodnika Evropskega sodišča za človekove pravice (ESČP). Boštjan M. Zupančič je nedvoumno podporo izrekel Klemnu Jakliču.

V največji koalicijski stranki SMC so nam pojasnili, da bodo dokončno odločitev o podpori trem kandidatom sprejeli pred glasovanjem in bo temeljila na argumentirani razpravi o primernosti posameznih kandidatov. Spoštovanje človekovih pravic razumejo »kot temeljno in izhodiščno vrednoto sodobne družbe, zato mora naša država za mesto sodnika ESČP predlagati kandidate z visoko strokovno in osebnostno avtoriteto ter ugledom, zato bo odločitev stranke odgovorna in enotna«.

Tudi v Desusu so se odločili, da imen kandidatov ne bodo vnaprej izpostavljali, v stranki se bodo o imenih štirih kandidatov, ki jih je v državni zbor posredoval predsednik države Borut Pahor, še enkrat pogovorili. Bodo pa podprli »kompetentnega človeka z velikim moralnim ugledom«.

Niti v SD imen ne razkrivajo, pravijo le, da izbira ne bo preprosta, saj so vsi štirje predlagani kandidati primerni za funkcijo na evropskem sodišču.

Četrti razpis?

Tako se vse bolj zdi, da se koalicijske stranke pred tajnim glasovanjem o štirih kandidatih za sodnico oziroma sodnika ESČP ne bodo javno izrekali. To pomeni, da bo treba počakati do konca glasovanja, da bi izvedeli, kateri trije kandidati od štirih so dobili zadostno politično podporo (46 glasov). Če po dveh krogih tega ne bo, bo moralo pravosodno ministrstvo razpis že četrtič ponoviti.

V kolumni Kdo bo novi sodnik ESČP? na portalu Planet siol.net je dosedanji sodnik ESČP iz naše države Boštjan M. Zupančič izrecno podprl kandidaturo ddr. Klemna Jakliča, predavatelja na harvardski univerzi. Med drugim je zapisal, da je po sedemnajstih letih službovanja v Strasbourgu »daleč najbolj kvalificiran in poklican, da da svoje mnenje o štirih kandidatih za sodnika ESČP«, in da bi se spodobilo, da bi ga sodni svet vprašal za mnenje. Ta je poleg Jakliča podprl še kandidature vrhovne sodnice mag. Nine Betetto in vrhovnega sodnika dr. Miodraga Đorđevića ter odvetnika in izrednega profesorja na novogoriški pravni fakulteti dr. Marka Bošnjaka. Vlada je izrekla podporo tudi profesorici z univerze v Gentu dr. Nini Peršak, predsednik države pa potem na seznam kandidatov Đorđevića ni uvrstil, zaradi česar mu je zadnji očital politično motivirano odločitev.