Koalicija spet o političnem kadrovanju

Koalicija si želi, da bi se vlada lahko hitreje odzivala in preprečila odločitev, ki bi bila po njenem mnenju slaba.

Objavljeno
08. september 2013 20.43
jsu/koalicija
N. R., STA
N. R., STA

Ljubljana – Prvaki koalicijskih strank bodo v začetku tedna znova iskali rešitve za preprečitev političnih kadrovanj v državnih podjetjih.

O tem so razpravljali že v začetku prejšnjega tedna, pri čemer so se strinjali, da bi se politične stranke morale pri imenovanju nadzornikov popolnoma umakniti, še vedno pa se dogovarjajo o možnih konkretnih rešitvah za preprečitev političnih kadrovanj.

Koalicija si želi, da bi se vlada lahko hitreje odzivala in preprečila odločitev, ki bi bila po njenem mnenju slaba. Prvaki preigravajo tudi možnost soglasja ali veta resornega ministra pri imenovanju nadzornikov. Obenem jih večina poudarja še izboljšanje politične kulture, saj da mora politični vrh javnosti dati jasno vedeti, da stranke ne kadrujejo in da nihče nima pravice kadrovati v njihovem imenu.

Pričakovati je, da bodo koalicijski partnerji nadaljevali tudi razpravo o proračunu za prihodnje leto in o potrebnih ukrepih v zvezi z njim.

Uradnih dokumentov sicer še ni, vlada naj bi sveženj varčevalnih ukrepov predstavila do 25. septembra, kar ji daje še približno dva tedna časa za usklajevanja. Določene stvari ostajajo odprte, kopja se med drugim lomijo pri napovedanih posegih v letne dodatke upokojencev, socialne transferje in pri novih davkih.