Koalicija: Stranke se v imenovanje nadzornikov ne bi smele vtikati

So pa mnenja, da bi vlada vseeno morala imeti neko možnost preprečitve slabih odločitev.

Objavljeno
04. september 2013 12.59
*bsa* KONGRES SD
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA

Ljubljana - Predsedniki koalicijskih strank so danes razpravljali tudi o kadrovanju v državnih podjetjih in možnostih, kako preprečiti politična kadrovanja. Konkretnih rešitev niso sprejeli, se pa načeloma strinjajo, da bi se politične stranke morale pri imenovanju nadzornikov popolnoma umakniti. Omenjajo tudi možnost veta ali soglasja resornega ministra.

Kot je po današnjem sestanku koalicije pojasnil predsednik SD Igor Lukšič, se pogovarjajo predvsem o tem, kako bi bili postopki pri imenovanjih v državnih podjetjih strokovni, vlada pa da bi dobila »neko možnost« preprečitve slabih odločitev ali hitrejšega odziva na »kaj takega, kot se je zgodilo v Luki Koper

Po Lukšičevem mnenju bi bila ena od možnosti ta, da bi si vlada formalno pridržala pravico soglasja, druga možnost pa bi bila izboljšanje politične kulture. Ob tem je dejal, da bi marsikaj lahko rešila možnost veta resornega ministra pri imenovanju nadzornikov, ko bi bilo denimo očitno, da je »cel mehanizem zatajil.«

Prvak DL Gregor Virant pa je poudaril, da se morajo politične stranke, interesne skupine, lobiji in podobno popolnoma umakniti iz kadrovanja v državnih podjetjih, uprava Slovenske odškodninske družbe (Sod) pa mora prevzeti polno odgovornost. »Predsedniki strank moramo dati jasno sporočilo, da nihče nima pravice kadrovati v našem imenu,« je dodal.

Tudi predsednik DeSUS Karl Erjavec je kot eno od možnih rešitev omenil »sodelovanje resornega ministra« pri postopkih imenovanja nadzornikov v državnih podjetjih, a kot pravi, je to še stvar dogovora.