Koalicija: Ustavna presoja je izguba časa

Koalicija meni, da ustavna presoja odlokov o upravljanju državne naložbe v NLB in NKBM zavira proces sanacije bank.

Objavljeno
24. september 2012 18.48
Je. G., Delo.si
Je. G., Delo.si
Ljubljana -  Koalicijske stranke so v večini kritične do odločitve PS in SD za ustavno presojo odlokov o upravljanju državne naložbe v NLB in NKBM.

Po prepričanju Andreja Širclja (SDS) je pravi namen opozicije, da se proces na področju bančništva zaustavi, ker se bo dalo ugotoviti, komu in kdaj so bila dana sporna posojila, še posebej, če so bila nezavarovan, piše STA.

»Taki krediti bodo pod lučjo posebne presoje. Tu se vidi dvoličnost opozicije, ko na eni strani govori, da ni pravih ukrepov, na drugi pa si jih želi zaustaviti,« je na današnji novinarski konferenci v odzivu na vložitev ustavne presoje poudaril Šircelj.

Ob tem je pojasnil, da ta dva odloka nimata velike teže glede na sedanje stanje. »Ne vidim velikega povpraševanja po nakupih slovenskih bank, pa tudi v preteklosti se to ni zgodilo, žal. Ustavna presoja zakona ne zadrži,« je dejal.

Na ministrstvu za finance pa so pojasnili, da zakon o ustavnem sodišču določa, da lahko tretjina poslancev zahteva začetek postopka za oceno ustavnosti oziroma zakonitosti predpisa ali splošnega akta, izdanega za izvrševanje javnih pooblastil. Ob tem so zapisali, da se bo vlada do omenjene pobude opredelila v časovnih okvirih, ki jih bo zahtevalo ustavno sodišče.

Vodja poslancev DL Rihard Braniselj je povedal, da vsebine ustavne presoje v stranki ne poznajo in se zato o njeni utemeljenosti težko izjasnijo. V DL sicer menijo, da odlok ni protiustaven in ne nezakonit.

Poslanec SLS Roman Žveglič pa se je na ustavno presojo za STA odzval z besedami »dobro jutro, opozicija«. Po njegovih navedbah ima vsak pravico zahtevati ustavno presojo o določeni materiji, čeprav je po njegovem zelo nenavadno, da si vzameš nekaj mesecev časa, »zatem pa povsem naključno to sprožiš ravno v tednu, ko bo DZ odločal o sanaciji bančnega sistema«.

Vodja poslancev NSi Matej Tonin pa je pojasnil, da sta bila odloka sprejeta z namenom, da so se lahko banke dokapitalizirale, medtem ko opozicija to predstavlja kot odlok, s katerim bo lahko vlada mimo DZ privatizirala slovenske banke. »Če takrat ne bi ukrepali in zagotovili kapitalske ustreznosti bank, bi bilo spet narobe,« opoziciji odgovarja Tonin. Po njegovih besedah je vlada s tem reševala zatečeno stanje, »zdaj pa je to za opozicijo problem«.

Ustavna presoja odlokov se mu zdi izgubljanje časa in politično preigravanje. »Če bi imela opozicija takrat boljšo rešitev, bi jo lahko predlagala. Pa je ni imela,« je prepričan Tonin.

V DeSUS z vsebino ustavne presoje niso še seznanjeni, zato je niso želeli komentirati, pred sejo DZ pa izjav ni želel dajati miinister za finance Janez Šušteršič.