Koalicijski vrh in ESS: o proračunu in pokojninski reformi

Predvidoma se bodo sešli v torek popoldne.

Objavljeno
11. oktober 2012 15.09
M. Č., Delo.si
M. Č., Delo.si
Ljubljana - Predsedniki koalicijskih strank in vodje poslanskih skupin skupaj s predsednikom vlade Janezom Janšo se bodo predvidoma v torek popoldne sešli s predstavniki Ekonomsko-socialnega sveta (ESS).

Glavni temi srečanja naj bi bili po neuradnih informacijah proračun za prihodnji dve leti in predlog pokojninske reforme, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Predlog pokojninske reforme utegne biti po napovedih ministra za delo, družino in socialne zadeve Andreja Vizjaka že prihodnji teden v obravnavi na vladi. Vizjak je sicer pred današnjo sejo vlade zagotovil, da s tem ne bo konec pogajanj s socialnimi partnerji, temveč se bodo slednja nadaljevala. Želijo pa, da bi reforma še letos šla skozi parlamentarni postopek oziroma da bi jo letos tudi sprejeli.

Intenzivna pogajanja sicer potekajo o pokojninski reformi in reformi trga dela.

Več prahu je v minulih dneh oz. tednih dvignil predlog proračuna za prihodnji dve leti, ki ga je vlada potrdila pred tednom dni. Med drugim je napovedala okoli petodstotno znižanje za maso plač v javnem sektorju, na kar so se sindikati ostro odzvali. Vlada predlaga tudi dvig DDV na nekaterih postavkah, med drugim na časopise in revije. O tem naj bi bila sicer tudi v koaliciji različna stališča.