»Predlog novele zakona o zdravstveni dejavnosti ne predvideva ukinitve koncesij«

Ministrica Milojka Kolar Celarc pričakuje, da bodo do konca januarja uskladili predlog sprememb.

Objavljeno
14. december 2015 14.13
Ministrstvo za zdravje
Š. P., STA
Š. P., STA
Ljubljana − Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc poudarja, da predlog novele zakona o zdravstveni dejavnosti ne predvideva ukinitve koncesij v zdravstvu, pač pa le ureja področje koncesionarstva. V javni razpravi so prejeli pripombe 25 deležnikov, vse dobre bodo upoštevali. Ministrica pričakuje, da bodo do konca januarja uskladili predlog sprememb.

Ministrica je na današnji novinarski konferenci poudarila, da so koncesionarji zelo pomemben del javne zdravstvene službe, ki pripomorejo k uspešnosti zdravstvenega sistema.

A ker je ministrstvo ugotovilo, da področje koncesij ni usklajeno z zakonom o javno-zasebnem partnerstvu, podeljevanje pa je bilo pogosto prilagojeno potrebam posameznika, so pripravili predlog novele zakona, s katerim želijo doseči, da se bodo koncesije transparentno razpisovale in podeljevale.

V času javne razprave so prejeli pripombe 25 deležnikov, ki se nanašajo na različne člene. Vse dobre pripombe bodo upoštevali, k rešitvi posameznih pravnih vprašanj pa je ministrstvo povabilo zunanje pravne strokovnjake, je povedala Kolar Celarčeva.

Po ministričinih navedbah ne držijo očitki, da je predlog novele zakona v nasprotju z evropsko direktivo na tem področju. Ministrica poudarja, da evropska pravila določajo, da zdravstvene storitve niso podvržene trgu.

Po prejetju zakona potrebna revizija že podeljenih koncesij

Mojca Grabar s pravne službe na ministrstvu je opozorila, da je veljavni zakon podnormiran, saj se področja koncesij dotika v le nekaj členih, ne določa pa meril za podelitev koncesije. Predlog sprememb zagotavlja pravno varnost obeh strani − tako podeljevalca koncesij kot tudi koncesionarjev.

Je pa opozorila, da bo po sprejetju zakona potrebna revizija že podeljenih koncesij v državi, da jih bodo lahko uskladili z zakonodajo. Predlog sprememb predvideva, da bi koncesije podeljevali za do 15 let, nato pa prilagajali že podpisane koncesijske pogodbe predlogu zakona, je povedala Mojca Grabar s pravne službe na ministrstvu.

Na vprašanje, ali je takšna retroaktivnost pravno dopustna, je Grabarjeva odgovorila, da zdravnikova »gotovost, da dobi javna sredstva ali koncesijo za nedoločen čas, ni nekaj, kar bi moralo biti dopustno«. Pri tem je poudarila, da bi že danes koncesije morale biti dopolnitev javne mreže za čas, ko javni zavodi ne morejo izvajati javne službe.

Pri obdobju podeljevanja koncesij pa se bo po njenih besedah gledalo tudi na potrebna vlaganja koncesionarjev v opremo.

Generalna direktorica direktorata za zdravstveno varstvo Irena Kirar Fazarinc pa je opozorila na posledice podeljevanja koncesij brez kriterijev, brez razpisov in neenakomerno. Zdaj se po njenih besedah koncesionarji zajedajo v javno zdravstvo, ki se izvaja v javnih zavodih.