Komisarski kabinet Bratuškove naj bi vodil Michael Koehler

Najprej se je za ta položaj omenjalo 30-letnega Jerneja Pavliča. Med zelo verjetnimi člani kabineta je Roman Jakič.

Objavljeno
24. september 2014 20.46
sestanek levice
Ni. Č., Pi. K., Delo.si, STA
Ni. Č., Pi. K., Delo.si, STA

Bruselj - Kandidati za evropske komisarje ob pripravah na zaslišanja v Evropskem parlamentu že oblikujejo tudi svoje »osebne urade«. Pri tem imajo precej proste roke, upoštevati pa morajo nekaj osnovnih pravil, na primer da bodo člani kabinetov vsaj treh različnih nacionalnosti.

Za šefa kabineta Alenke Bratušek se je po neuradnih informacijah omenjalo najprej 30-letnega Jerneja Pavliča, ki je vodil njen kabinet, ko je bila predsednica vlade. STA je kasneje pridobila neuradne informacije, da naj bi bil eden od najverjetnejših kandidatov za ta položaj nekdanji vodja kabineta komisarja za energijo Güntherja Oettingerja, Michael Koehler.

Kot eden od zelo verjetnih članov najožje ekipe Bratuškove se neuradno omenja tudi bivši obrambni minister Roman Jakič.

European Voice v članku o šefih kabinetov s predvidenim vodjo urada Bratuškove navaja, da »Pavlič glede na življenjepis, dostopen na spletni strani slovenske vlade, nima izkušenj v povezavi z EU in nobenih očitnih političnih izkušenj, razen dela za Bratuškovo«.

V prehodnem obdobju po imenovanju za komisarskega kandidata in pred potrditvijo za komisarja ima vsak kandidat za člana ekipe prihodnjega predsednika komisije Jean-Clauda Junckerja na voljo »prehodno ekipo«, ki jo sestavljata dve osebi - en administrator in en asistent, so povedali v Junckerjevi tiskovni službi.

Podpredsedniki komisije imajo lahko osem članov kabineta

Ko bo nova komisija začela delovati - predvidoma bo to 1. novembra - pa bo imel komisar na voljo kabinet s šestimi člani, pri čemer bo moral biti eden od njih »svetovalec za komunikacijo«. Člani kabineta morajo biti vsaj treh različnih nacionalnosti. Podpredsedniki komisije lahko imajo enega člana kabineta več, torej sedem, so še pojasnili pri Junckerju.

Pravila o sestavi kabinetov je prihodnji predsednik Juncker sicer že opredelil, vendar bodo začela uradno veljati ob začetku mandata nove komisije. Osnovni načeli pri sestavi kabinetov sicer ostajata enaki kot sedaj: člani kabinetov morajo biti vsaj treh različnih nacionalnosti, šef kabineta ali njegov namestnik naj ne bosta iz iste države kot komisar.

V komisiji ob tem poudarjajo, da je kabinet komisarja njegov »osebni urad« in da ima tako komisar precej proste roke pri izbiri svojih najtesnejših sodelavcev. Pravila niso opredeljena v pogodbah EU, vsak predsednik komisije jih za dobo svojega petletnega mandata določi po lastni presoji.

Podrobnih pravil pri imenovanju šefa kabineta ni, komisar ima diskrecijsko pravico, da ga izbere po lastni presoji. Gre sicer za izjemno zahteven položaj, še posebej v primeru podpredsednikov komisije, saj ima vodja kabineta ključno vlogo pri oblikovanju politik ter usklajevanju s preostalimi kabineti in generalnimi direktorati.

Šefi kabinetov »težkokategorniki«

Neuradno so znani že skoraj vsi šefi kabinetov komisarskih kandidatov; o imenih je pred dnevi poročal evropski tednik European Voice. Večinoma gre za »težkokategornike« z bogatimi izkušnjami na sceni EU.

Prihodnja visoka zunanjepolitična predstavnica in podpredsednica komisije Federica Mogherini je na primer za šefa svojega kabineta izbrala 60-letnega Stefana Manservisija, ki je bil ob nizu pomembnih položajev v več kot 30-letni karieri v Evropski komisiji tudi že šef kabineta nekdanjega predsednika komisije Romana Prodija.