Končna koalicijska pogodba: Vsebina brez novosti

Javna naročila bo nadziral Miro Cerar osebno. Nova vlada lahko že čez dva tedna.

Objavljeno
03. september 2014 22.14
Dejan Židan,Miro Židan in Karl Erjavec,Ljubljana Slovenija03.09..2014
Z. P. Mi. Z, notranja politika. D. Vi., gospodarstvo
Z. P. Mi. Z, notranja politika. D. Vi., gospodarstvo

Ljubljana – Po dobrem mesecu koalicijskih usklajevanj so danes SMC, Desus in SD parafirali vsebino koalicijskega sporazuma. Dogovorili so se tudi o razrezu ministrstev, teh je petnajst, seznam kandidatov za ministre pa bo mandatar Miro Cerar vložil v torek dopoldne, ko se izteče rok.

Predsedniki koalicijskih strank Miro Cerar (SMC), Karl Erjavec (Desus) in Dejan Židan (SD) so potrdili, da je vsebina koalicijskega sporazuma primerna za uradni podpis koalicijskega zavezništva za prihodnja štiri leta. Ta se bo zgodil v ponedeljek prihodnji teden, v tem času pa bo mandatar Cerar dokončno sestavil ministrsko ekipo.

Jasen je razrez ministrstev po strankah, konkretnih imen pa mandatar Miro Cerar še ne razkriva. Pravi, da bo to storil v ponedeljek oziroma v torek.

Postopek iskanja primernih kandidatov je zapleten in zahteva svoj čas, je dodal, vendar ne dvomi, da bo seznam kandidatov sestavljen pravočasno. V državni zbor jih namerava poslati v torek dopoldne, nato pa se bodo začela zaslišanja in glasovanje o novi vladi. Cerar je pojasnil, da bi novo vlado lahko dobili 18. ali 19. septembra.

Končna verzija koalicijskega sporazuma ne prinaša bistvenih novosti.

Koalicijski partnerji SMC, Desus in SD so po usklajeni vsebini koalicijskega sporazuma še pred dokončanjem kadrovskega seznama. Miro Cerar se do imen, ki sta jih predlagala Desus in SD, ni hotel opredeljevati. Prvak Desusa Karl Erjavec je priznal, da imajo nekaj težav s kandidatko za kulturo Julijano Bizjak Mlakar zaradi kritik kulturne sfere, vendar da je odpor proti njej vse manjši, potem ko se jim je predstavila. Kandidati Desusa so še Tomaž Gantar za okolje in prostor, Gorazd Žmavc za Slovence po svetu in Erjavec za zunanjega ministra. Ministrski kandidati SD so Dejan Židan za kmetijskega, Anja Kopač Mrak za delo in Janko Veber za obrambo.

V gospodarskem delu koalicijska pogodba ni doživela bistvenih sprememb, izstopa pa to, da je izraz »zagotovili bomo« nadomestila dikcija »zagotoviti bo potrebno«.

Novo na energetskem področju je sicer sklicevanje na zemeljski plin kot najpomembnejši energetski vir v prehodnem obdobju (do ustreznega povečanja uporabe obnovljivih virov, op. p), in odstavek o javno-zasebnem partnerstvu v energetiki, ki izrecno pravi, da naj bi na ta način omogočili (le) investicije v nove energetske objekte

Tudi na področju dohodnine so zaveze manj trdne, koalicijska pogodba pravi: »Dohodninsko lestvico bomo poskušali spremeniti tako, da bo prišlo do razbremenitve plač visokokvalificirane delovne sile.«

Podjetje za zemljišča

V delu, ki govori o kmetijstvu, ni več zavzemanja za izenačitev pravic in obveznosti kmečke populacije iz zdravstvenega in pokojninskega zavarovanja ter socialnega varstva s tem, kar velja za ostale državljane. Novost pa je pri upravljanju gozdov: koalicija načrtuje morebitno preoblikovanje sklada kmetijskih zemljišč in gozdov v enovito državno podjetje.

V podpisanem koalicijskem sporazumu se glede zdravstva ni spremenilo nič. Bodoča koalicija načrtuje: zagotovitev finančne vzdržnosti obveznega zdravstvenega zavarovanja ob solidarnejši prispevni obremenitvi zavarovancev (beri: povišanju prispevka za nekatere) in čim večji ohranitvi obstoječih pravic (beri: delno zmanjšanje pravic); nekatere obveznosti iz javne zdravstvene blagajne bodo prešle na splošni proračun (plačilo pripravništva, specializacij, raziskovanj); ukinitev dopolnilnega zavarovanja in uvedbo »ustrezne dajatve«; uvedbo skupnih javnih naročil v okviru nove Agencije za javna naročila, ki bo podrejena neposredno kabinetu predsednika vlade Mira Cerarja; razmejitev javnega in zasebnega dela; določitev meril za mrežo izvajalcev; restriktivno podeljevanje koncesij z javnimi razpisi; na novo urediti vodenje, poslovanje in nadzor zavodov; na novo določiti pristojnosti Zdravniške zbornice Slovenije; pospešiti uvedbo negovalnih oddelkov in oskrbe umirajočih bolnikov.