Konec vlade Alenke Bratušek

Predsednica 11. vlade: Napovedi so dobre, zato si predčasne volitve lahko privoščimo. Odstopila sem nemirne, a čiste vesti.

Objavljeno
08. maj 2014 15.17
Vlada Pahor
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si

Ljubljana - Poslanci so se danes na izredni seji seznanili z odstopom predsednice vlade Alenke Bratušek. S tem je njena funkcija, pa tudi mandat celotne vlade, uradno prenehala, začel pa se je tudi odštevati čas do predčasnih volitev.

Od danes bo vlada opravljala le še tekoče posle, predsednik republike in državni zbor pa bodo imeli na voljo dve odločitvi: sestavo nove koalicije ali razpustitev parlamenta in razpis predčasnih volitev.

Bratuškova je z nagovorom seznanila državni zbor z razlogi za svoj odstop. Pri tem je poudarila predvsem poraz na kongresu PS. »S preuranjenimi ali nepremišljenimi potezami nisem želela izzvati kakršnekoli dodatne krize,« je dejala. Odstopila je »nemirne, a čiste vesti«.

Opozorila je, da zaradi strankarskih kalkulacij ne smejo trpeti država in državljani. »Politiko moramo razumeti kot državniško delo in delati moramo za blaginjo državljanov,« je sporočila poslancem. Zavzela se je za čimprejšnje volitve, k temu pa pozvala vse stranke.

Po njenih besedah njena vlada ni storila ničesar takega,» kar bi seglo čez meje običajne demokratične razprave in procedure«. To vidi kot enega od uspehov »naše, evropske Slovenije«.

Do prisege nove vlade pa ...

Bratuškova je napovedala, da bo njena vlada, ki bo odslej opravljala le tekoče posle, do prisege nove vlade nadaljevali delo na razdolževanju in prestrukturiranju slovenskega gospodarstva. »Če bo pripravljenost, bomo nadaljevali na zakonu o fiskalnem pravilu, kjer moramo poiskati dvotretjinsko soglasje,« je napovedala.

Nadaljevali bodo tudi postopke v zakonu SDH in s spremembami na področju zdravstva. Dodala je še, da v tem prehodnem obdobju ne bo dovolila »niti ene zaposlitve iz določenega za nedoločen čas«. Če bi se to zgodilo,bo njena vlada ukrepala.

»Rezultati trdega dela«

Kje je Slovenija danes? »Tam, da si predčasne volitve lahko privoščimo,« je dejala Bratuškova.  Med drugim je pokazala na podatke, ki kažejo, da so napovedi za letošnje leto bistveno bolj obetavne, kot so bile predhodne. In to je po njenem posledica njihovega trdega in dobrega dela, je prepričana.

Pri tem je pohvalila svojo vladno ekipo. »Utrdili smo položaj na mednarodnih trgih, prvič po petih letih je tudi pozitivna gospodarska rast, nižja brezposelnost, javne finance smo stabilizirali, zadolžujemo se po manjši obrestni meri,« je dejala. V strukturne probleme slovenske družbe niso posegla, so pa vpisali fiskalno pravilo v ustavo in ustanovili slabo banko, kar njenim predhodnikom ni uspelo.

***

• V 24-letni zgodovini slovenski parlamentarizma je Bratuškova kot prva odstopila s položaja predsednika vlade. Doslej so vlade padale predvsem z nezaupnicami.

• Vlada Alenke Bratušek je razpadla kmalu po prvi obletnici obstoja (20. marec 2013).

• Za vlado je bil usoden predvsem kongres PS, na katerem je vodenje stranke ponovno prevzel Zoran Janković.

• Bratuškova je bila predsednica enajste slovenske vlade. Koalicijo je sestavila s strankami PS, SD, DL in Desus. Vlada do takrat politično anonimne Bratuškove je nastala kot izhod v sili po izglasovani konstruktivni nezaupnici vlade Janeza Janše zaradi poročila KPK.