Kongres PS lahko zahteva tretjina članov

S preložitvijo kongresa sta se strinjala Janković in Bratuškova. Mnenje sveta PS o preložitvi kongresa ne bo obvezujoče.

Objavljeno
04. oktober 2013 15.59
mpi PS
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA

Ljubljana - O odločitvi izvršnega odbora PS, da odloži kongres stranke, bo v prihodnjih dneh razpravljal tudi svet PS.

Vodja poslancev te stranke Jani Möderndorfer ne verjame, da bo svet sprejel drugačen sklep kot izvršni odbor. A tudi če ga bo, ne bo obvezujoč oz. je odložitev kongresa dokončna. Ostaja pa možnost, da kongres zahteva tretjina članov PS.

Četrtkova odločitev izvršnega odbora PS, da kongres stranke, načrtovan za 19. oktober, prestavi v čas pred državnozborskimi volitvami, je naletela tudi na kritike dveh koalicijskih partneric. A slednjim Möderndorfer sporoča, »naj vsak ureja zadeve v svoji stranki«.

V izjavi za STA je danes pojasnil, da je odločitev izvršnega odbora po statutu stranke popolnoma suverena, zato ni nobene potrebe, da bi o tem še kdorkoli odločal. A se je odbor odločil, da bo ta sklep predstavil tudi svetu stranke, ki je najvišji organ med dvema kongresoma.

Möderndorfer: Bratuškova ima dovolj podpore

Vodja poslanske skupine PS je zatrdil, da sta se s preložitvijo kongresa strinjala oba kandidata za predsednika, tako premierka in sedanja vodja PS Alenka Bratušek kot prvi predsednik PS Zoran Janković, saj sicer izvršni odbor tega sklepa ne bi mogel sprejeti. So pa tudi ocenili, da ima Bratuškova dovolj podpore v stranki, da lahko to funkcijo opravlja še naprej in tega »ni bilo potrebno izmeriti na kongresu«.

»Ta trenutek je v Sloveniji najpomembnejša politična stabilnost in nismo želeli, da je PS razlog nestabilnosti v državi,« je dejal Möderndorfer.

Möderndorfer: Člani sveta odločitev podpirajo

V svetu stranke je sicer, kot navajajo, več kot 50 članov. A Möderndorfer pričakuje, da bodo sprejeli enak sklep kot izvršni odbor. Pojasnil je, da je v zadnjih dneh govoril z večino poslancev PS, ki so tudi člani sveta, in tako odločitev podpirajo.

Odločitev IO PS lahko zamaje okoli 830 članov PS

Kongres lahko v skladu s statutom PS sicer zahteva tudi najmanj tretjina članic in članov stranke, ki jih je skupno okoli 2500. A Möderndorfer o tej možnosti ne želi špekulirati.

Koalicijske partnerice so bile sicer jasne, da bi morebitna vrnitev Jankovića na čelo PS pomenila konec te vlade, a prestavitve kongresa PS vse ne vidijo kot trajne rešitve.

Lukšič: Kongres naj bo čimprej

Po besedah prvaka SD Igorja Lukšiča PS meni, da je težavo rešila, a je po njegovem mnenju zadevo le še zakomplicirala. Zadeve v politiki je treba urejati, ne pa bežati pred konflikti, je danes dejal v izjavi za STA. Za Slovenijo bi bilo po njegovih ocenah dobro, da ima PS kongres čim prej, zato, da Bratuškova dobi dodatno legitimnost, ki je potrebna za vodenje vlade. In še, da se »kvalificira kot demokratična stranka, ki zna konfliktno situacijo prenesti v dobro vseh«.

Prvak SD tako sporoča, da bi bilo dobro, če PS preneha s svojimi notranjimi zadevami obremenjevati politično sceno v Sloveniji, ki da je že dovolj napeta.

Erjavec: Preložitev ohranja stabilnost vlade

Predsednik Desusa Karl Erjavec je dejal, da preložitev kongresa PS ohranja stabilnost vlade. Če pa svet stranke PS ne bi podprl odločitve za odložitev kongresa, bi po Erjavčevem mnenju pomenilo, da je Janković tisti, ki ima pod nadzorom PS.

Virant: Odločitev PS je polovičarska

Predsednik DL Gregor Virant pa je že v četrtek ocenil, da je odločitev izvršnega odbora PS polovičarska in kaže na to, da PS ni sposobna razčistiti razmer znotraj stranke in opraviti potrebnega očiščenja.

A vodje poslancev največje vladne stranke niti ne skrbijo razmišljanja partneric, saj nimajo razloga, da bi ta trenutek izstopile iz koalicije. Poleg tega Möderndorfer zagotavlja, da politične krize »sploh ni bilo, pač pa so jo želeli nekateri ustvariti«. Prepričan je, da so izpolnjeni vsi pogoji tudi za to, da lahko vlada normalno dela, saj se od takrat, ko je nastala, ni nič spremenilo.