Kongres Zaaba po volitvah

Na kongresu bodo odločali o novem vodstvu in zamenjavi imena.

Objavljeno
23. september 2014 18.06
DZ - !9. seja
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA
Ljubljana - Medtem ko se predsednica Zavezništva Alenke Bratušek (Zaab) in kandidatka za evropsko komisarko Alenka Bratušek pripravlja na odhod v Bruselj, se njena stranka ukvarja s svojo prihodnostjo. Vodja poslancev Zaaba Jani Möderndorfer ne odgovarja konkretno, ali bo Bratuškovo nasledil on sam, napoveduje pa kongres stranke po lokalnih volitvah.

Evropski komisarji so namreč lahko člani političnih strank (nacionalnih ali evropskih), vendar članstvo ne sme vplivati na njihovo delo v komisiji in naj ne bi opravljali vodstvenih funkcij, izhaja iz kodeksa ravnanja evropskih komisarjev.

Če bo Bratuškova uspešno prestala zaslišanja v Evropskem parlamentu, bo funkcijo predvidoma prevzela s 1. novembrom. V državnem zboru jo bo v tem primeru nadomestila Maja Zupan.

Ime bo spremenjeno

Möderndorfer je v današnji izjavi novinarjem v DZ pojasnil, da še ni razmišljal o tem, ali bi bil pripravljen prevzeti vodenje Zaaba. V prvi vrsti morajo biti po njegovih besedah v stranki odprti postopki glede izbire naslednika Bratuškove.

Je pa pojasnil, da so v času prvega kongresa Zaaba zelo jasno definirali, da je ime stranke Zavezništvo Alenke Bratušek (Zaab) zgolj začasno, zaradi same razpoznavnosti. Več ali manj pa je po besedah Möderndorferja članom jasno, da bodo ime stranke spremenili na kongresu. Ta bo po lokalnih volitvah, ko bo čas za sprejem določenih izhodišč, ki bodo potrebna za nadaljnje delovanje stranke.

Stranko Zaab sicer zaposlujejo notranjepolitične teme, tudi lokalne volitve. Na slednje gredo z relativno malo županskimi kandidati in v malo občinah, se strinja Möderndorfer. Spomnil je, da so se pred kratkim šele ustanovili, vsaka resna stranka pa mora imeti za lokalne volitve razvito tudi lokalno mrežo, ki pa jo je v 42 dneh nemogoče vzpostaviti. Zato bodo na »resne« lokalne volitve merili prihodnjič, je pojasnil.

Na vprašanje, ali je na relativno nizko število kandidatov vplivala tudi kandidatura Bratuškove za evropsko komisarko, ki dokaj negativno odmeva v javnosti, pa je odgovoril, da so to špekulacije, ki jih radi razvijajo predvsem mediji.

Vladi bodo dali 100 dni miru

Oster je tudi do informacij, da so nekateri vidnejši člani Zaaba zaradi dogodkov v povezavi s kandidaturo Bratuškove precej razburjeni. Nazadnje je Delo poročalo, da je Bratuškova svoje poslance prosila za denar za tečaj angleščine, ki ga je sicer nazadnje plačala sama.

Möderndorfer pravi, da se v stranki vedno kaj dogaja, med drugim je »marsikomu kaj všeč, marsikomu ne«. A so po njegovem mnenju vsa ta »gonja in zanimanja« šla predaleč, škodijo pa zlasti Sloveniji, ne stranki Zaab in Bratuškovi.

Dotaknil se je tudi delovanja vlade, ki ji bodo kot opozicijska stranka dali 100 dni miru. Tedaj bodo ocenili tudi njeno delo. Sicer pa je Möderndorfer ocenil, da je najšibkejši člen vlade Mira Cerarja prav »najmočnejši člen.«