Konoplja poslancem ne diši preveč

Javna razprava v DZ: Ali je zakon primeren za nadaljnjo obravnavo, bodo poslanci odločili predvidoma v začetku marca.

Objavljeno
13. februar 2014 17.37
DZ Konoplja
Mario Belovič, Marko Milošič, notranja politika
Mario Belovič, Marko Milošič, notranja politika

Ljubljana - Javna razprava o morebitni legalizaciji pridelave konoplje za medicinske namene ni premaknila vladajoče politike.

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Brigita Čokl je v državnem zboru napovedala, da poseben zakon, ki ga predlaga civilna družba, ni potreben, lahko pa vlada še letos spremeni uredbo in omogoči dostop do zdravilnih učinkovin iz konoplje.

Več kot štiri ure razprave, ki jo je državni zbor namenil tej kompleksni problematiki, ni bilo dovolj, da bi predstavniki več deset tisoč pobudnikov legalizacije konoplje v medicinske namene prepričali vlado, naj vendarle sledi tej praksi, ki je vse bolj zanimiva tudi v več evropskih državah.

Poslance in državne uradnike so v koristi legalizacije za ta namen prepričevali predvsem bolniki, ki jim uživanje marihuane pomaga pri hudih boleznih ter kmetovalci, ki opozarjajo na ekonomske prednosti pridelave, priložnost v razpravi pa so dobili tudi številni predstavniki zdravstvene in socialne stroke.

Jaka Bitenc, eden od predlagateljev zakona, ki ga je v celoti spisala civilna družba in s podpisi dosegla tudi obravnavo v državnem zboru, pravi, da bi z drugačno politiko in legalizacijo reševali paciente, ki iščejo pomoč, ker je uradna medicina odpovedala. »Slovenska stroka bi morala prisluhniti tujini, ne pa sama sebi.«

Na številne prednosti pridelava konoplje v zdravstvene in industrijske namene opozarja vedno več mednarodnih raziskav, a zdravstvena stroka podpira farmacevtsko industrijo in njene dobičke, opozarjajo pobudniki. Največ glasov proti legalizaciji prihaja prav iz vrst zdravnikov, ki svarijo pred negativnimi posledicami uživanja marihuane pri razvoju posameznika.

Kot kaže, je ta poskus legalizacije, ki je najbolj resen v zgodovini države, končan, saj so podporo zakonu na javni razpravi napovedali samo trije poslanci, v DZ jih je prišlo sicer deset: Marko Pavlišič (Državljanska lista), Matevž Frangež (Socialni demokrati) in nepovezani poslanec Ivan Vogrin. Poslanci opozicije se do tega vprašanja niso opredeljevali.

Še najbolj neposreden je bil Pavlišič, ki podpira liberalizacijo po zgledu ameriške zvezne države Kolorado. »Obnašajmo se racionalno, ne pa čustveno, svet se spreminja, temu mora slediti tudi zakonodaja,« pravi Pavlišič. Frangež pa meni, da je »čas, da zaustavimo nesmiselne prepovedi, ki ljudi silijo, da si pomoč in užitek poiščejo na črnem trgu.«

Pridelavo konoplje za medicinske namene podpirata tudi poslanki PS Alenka Pavlič in Tamara Vonta, nista pa povedali ali bosta zakon v nadaljni obravnavi tudi podprli.

Glede na to, da je vlada predlog zakona že ocenila kot »nepotreben«, velikega navdušenje za sprejem pa ni niti med poslanci, je njegova usoda precej negotova.

Ali je zakon primeren za nadaljnjo obravnavo, bodo poslanci predvidoma odločili na seji, ki bo v začetku meseca marca.