Koprivnikar odstopil kot vladni pogajalec

Cerar od ministra pričakuje argumente za predlog menjave položaja, da pa se morajo pogajanja s sindikati vseeno nadaljevati.

Objavljeno
16. februar 2018 18.17
Podpis Dogovora o ukrepih na področju stroškov dela in drugih ukrepih v javnem sektorju - Boris Koprivnikar 21.decembra 2016 [Boris Koprivnikar,podpisi,dogovori,sindikati,vlada]
Be. B., STA
Be. B., STA

Ljubljana - Sindikati so na današnjih pogajanjih zavrnili predlog o povečanju plačne mase za en odstotek, ki ga je vlada sprejela včeraj. Minister za javno upravo Boris Koprivnikar pa se je meddrugim tudi zato odločil vladi predlagati, da ga zamenja kot vodjo pogajalske skupine v pogajanjih s sindikati javnega sektorja. Z odločitvijo je danes že seznanil premierja Mira Cerarja.

»Glede na odziv sindikatov, glede na mandat, ki mi je podeljen, in tudi morda glede na številne kritike, s katerimi se soočam - pa ne bom sodil o njihovi upravičenosti -, prihajam do odločitve, da bom vladi predlagal menjavo vodje pogajalske skupine in se sam s te pozicije umaknem,« je v izjavi za medije dejal Koprivnikar.

Cerar: Pogajanja se morajo nadaljevati

Cerar pričakuje, da bo minister za javno upravo vlado na prihodnji seji seznanil z argumenti za svoj predlog, da se ga zamenja na mestu glavnega vladnega pogajalca z javnim sektorjem. Tako bo odločitev sprejela vlada, je pa dodal, da se pogajanja s sindikati javnega sektorja vsekakor morajo nadaljevati.

»Najprej bom prisluhnil njegovim argumentom, potem pa bomo skupaj z drugimi člani vlade o tem odločali. Počakajmo torej do prihodnjega četrtka,« je dejal Cerar.

Premierja je o svoji odločitvi Koprivnikar seznanil po tistem, ko so predstavniki 16 sindikatov iz pogajalske skupine, ki jo vodi Jakob Počivavšek, na današnjih pogajanjih zavrnili predlog o povečanju plačne mase za en odstotek, ki ga je vlada sprejela včeraj. Prav tako so se na predlog že v četrtek ostro odzvali v šolskem sindikatu Sviz.

Koprivnikar sicer ostaja minister za javno upravo, »se pa lahko predsednik vlade kadarkoli odloči, da podvomi v moje sposobnosti in me zamenja,« je še dejal.

Počivavškova skupina je danes vladni predlog zavrnila, saj da ne odgovarja na njihove stavkovne zahteve. Je pa lahko vladni predlog prvi korak pri odpravi varčevalnih ukrepov, so menili.