Korak k reformi zdravstva

Socialni partnerji soglasno podpirajo predlagano resolucijo o nacionalnem načrtu zdravstvenega varstva 2015-2025.

Objavljeno
18. december 2015 19.28
Mario Belovič
Mario Belovič
Ljubljana – Ekonomsko-socialni svet je podprl resolucijo o nacionalnem načrtu zdravstvenega varstva za obdobje 2015–2025, ki bo tudi eno od izhodišč za novo zdravstveno reformo. Socialni partnerji upajo, da bo državni zbor ob sprejetju resolucije upošteval tudi njihove pripombe.

Socialni partnerji soglasno podpirajo predlagano resolucijo o nacionalnem načrtu zdravstvenega varstva 2015–2025. V njej so opredeljeni cilji zdravstvenega sistema, usklajena pa je bila z več kot 100 deležniki, tudi z evropsko komisijo. Vanjo so vgrajeni izsledki analize zdravstvenega sistema. »Namen resolucije ni to, da bi v njej zelo podrobno prikazali podrobne rezultate analize, saj bi bil to preobsežen in nepregleden dokument,« pravi ministrica za zdravje. Analizo bo ministrstvo predstavilo 8. januarja na Brdu pri Kranju.

Po besedah izvršne direktorice Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Tatjane Čerin je predlog resolucije boljši, kot je bil osnutek. Kljub temu pa se je treba zavedati, da je resolucija zgolj »načelna zadeva, ko se odloča o dolgoročnejših ciljih in strategiji«, zato bo ključna njena izvedba, ko bodo predstavljeni predlogi zakonov, ki bodo poskušali cilje uresničiti.

Predsednik sindikata KSS Pergam Jakob Počivavšek meni, da gre za pomemben dokument, ki gre v pravo smer v smislu pravičnosti in solidarnosti. »Prinaša izboljšave glede na prejšnjo različico, še vedno pa ostajajo nerešena vprašanja, na primer glede mreže javnih zdravstvenih storitev.« Pričakuje, da bo vladna stran s socialnimi partnerji usklajevala tudi njihove predloge dopolnitev. Z ministrstva za zdravje so sporočili, da bo vlada resolucijo obravnavala do 23. decembra.

Socialni partnerji – ne sindikati ne delodajalci – pa niso podprli predloga sprememb zakona o socialnem podjetništvu, ker jih skrbi, da omogoča prostor za nelojalno konkurenco.