Kovačič in Magajna nad premierja Cerarja s prijavo na KPK

Kot je pred poslopjem KPK novinarjem pojasnil Kovačič, je KPK uradno sprejela prijavo.

Objavljeno
13. oktober 2014 16.31
Podpis koalicijskega sporazuma med SMC, DeSUS in SD v Ljkubljani, 8. septembra 2014
S. P., Delo.si, STA
S. P., Delo.si, STA
Ljubljana − Vili Kovačič iz društva Davkoplačevalci se ne damo in predsednik Krščanskih socialistov Slovenije Andrej Magajna sta na Komisijo za preprečevanje korupcije (KPK) prijavila premiera Mira Cerarja zaradi glasovanja o komisarski kandidatki Violeti Bulc. Upoštevati bi se moralo, da je sedem ministrskih glasov proti več kot šest glasov za, menita.

Kot je pred poslopjem KPK novinarjem pojasnil Kovačič, je KPK uradno sprejela prijavo, njeno besedilo pa sta z Magajno posredovala tudi evropskim poslancem iz Slovenije. Pri tem je poudaril, da nimajo nič proti Bulčevi, pač pa proti postopku glasovanja o njej na nedavni dopisni seji vlade, »ki je bil kršen v smislu neupoštevanja vseh demokratičnih pravil«.

»Neregularnost glasovanja« o Bulčevi

»To, da je šest več od sedem, lahko ustvari samo kakšen pravnik, normalna osnovnošolska pamet pa ne,« je dodal Kovačič. Po njegovem mnenju mora evropska komisija oziroma pristojni odbori, ki bodo Bulčevo v prihodnjih dneh zaslišali, to vedeti in upoštevati.

Podpis pod prijavo na KPK je prispeval tudi Magajna, ki je prav tako izpostavil »neregularnost glasovanja« o Bulčevi. Po njegovem mnenju je namreč skregano z vsakršno logiko, da so se neopredeljeni glasovi ministrov na dopisni seji šteli kot glasovi za.

Kovačič in Magajna sta še navedla, da so pravila ugotavljanja rezultata splošno znana ter da si jih noben organ ne more in ne sme prilagajati po svoje.

Sedem ministrov je bilo proti

»Verjetno je Cerar smatral, da se je od 16 ministrov proti kandidatki opredelila manj kot polovica tistih, ki so glasovali. Ni pa upošteval, da se jih je za kandidatko opredelilo še manj,« sta poudarila. Po njunem mnenju so takšni obrati v postopku nedopustni in pomenijo izigravanje demokratične procedure. Zato to ravnanje označujeta za »politično korupcijo, zlorabo pooblastil in konflikt interesov«.

Vlada je namreč na dopisni seji prejšnji teden po odstopu Alenke Bratušek od kandidature za evropsko komisarko izbrala ministrico Bulčevo na predlog predsednika vlade. Sedem ministrov je bilo proti sicer edinemu predlogu na mizi in je predlagalo sklic redne seje vlade, a se je Cerar odločil za poslovniško možnost in podaljšal dopisno sejo do končne odločitve. Na njej je prav tako sedem ministrov (iz vrst Desusa in SD) glasovalo proti Bulčevi, šest jih je bilo za, dva nista glasovala, medtem ko se je Bulčeva iz glasovanja izločila.

Kot je v petek po dopisni seji vlade pojasnil zunanji minister in predsednik Desusa Karl Erjavec, se po poslovniku šteje, kot da odsotni ministri glasujejo za. Tako je Cerar na petkovi novinarski konferenci dejal, da je za njegov predlog glasovalo devet ministrov.