KPK: Izjave Bratuškove so prehitre in netočne

Alenka Bratušek mora odgovor KPK poslati danes. KPK postopka še ni zaključila.

Objavljeno
07. oktober 2014 12.10
bsa*Bratusek
Pi. K., Ni. Č.,  Delo.si
Pi. K., Ni. Č., Delo.si

Ljubljana − Slovenska vlada čaka na odločitev pristojnih odborov evropskega parlamenta o kandidatki za podpredsednico evropske komisije, pristojne za energetsko unijo, Alenki Bratušek. Vlada bo sprejela odločitev, šele ko jo bo sprejel evropski parlament, so danes za STA povedali v kabinetu premierja Mira Cerarja.

Bratuškovo sta v ponedeljek v Bruslju zaslišala parlamentarna odbora za energijo in za okolje. Kandidatka je bila že med zaslišanjem deležna kritik poslancev, da v odgovorih ni dovolj konkretna, vendar odločitve o njeni usodi odbora še nista sprejela.

Čeprav je bilo načrtovano, da bo prva ocena pripravljena že v ponedeljek zvečer, so sestanek preložili na drevi, odbora pa naj bi o kandidatki odločala predvidoma v sredo.

V Bruslju se omenjajo možnosti ali njene premestitve na manj zahteven položaj v komisiji ali zavrnitve.

Če bi odbora kandidatko zavrnila, bi morala slovenska vlada prihodnjemu predsedniku evropske komisije Jean-Claudu Junckerju predlagati novega kandidata oziroma kandidatko za člana komisije.

Juncker se bo sicer danes sestal s predsedniki političnih skupin v Evropskem parlamentu, ki naj bi podali splošno oceno zaslišanj. Poleg Bratuškove so bili kritik deležni še nekateri drugi kandidati, za Madžara Tiborja Navracsicsa pa so evropski poslanci že zahtevali spremembo resorja.

KPK: Preiskujemo tudi znake korupcije, ugotovitev še ni konec

Odzvala se je tudi Komisija za preprečevanje korupcije (KPK), kjer so zapisali, da so včerajšnje izjave Bratuškove v zvezi z ugotovitvami komisije prehitre in netočne. Bratuškova je včeraj med zaslišanjem na eno izmed vprašanj v povezavi s preiskavo dejala, da »KPK v njenem primeru ni ugotovila znakov korupcije«.

»Komisija vodi postopek ugotavljanja kršitev določb zakona o integriteti in preprečevanja korupcije, med drugim tudi o dolžnem izogibanju nasprotju interesov članov vlade, kar se je domnevno zgodilo v postopku predlaganja oziroma odločanja o slovenskih kandidatih za člana evropske komisije,« so sporočili iz KPK in dodali, da v omenjeni zadevi  poleg suma nasprotja interesov preiskujejo tudi sum korupcije in sum ravnanja v nasprotju s pričakovano integriteto.

Spomnili so tudi, da postopek še ni zaključen, komisija je sprejela le osnutek ugotovitev in ga poslala v izjasnitev Alenki Bratušek. Rok, do katerega se mora izjasniti, se izteče danes, so še zapisali. 

V Transparency International Slovenia (TI) se prav tako strinjajo, da so izjave Bratuškove v Bruslju zavajajoče. »Ne glede na vsebino ugotovitev KPK je dejstvo, da postopek ugotavljanja nepravilnosti še traja, zato je kakršnokoli podajanje mnenj o vsebini zaključkov KPK neprimerno in zavajajoče,« so zapisali v izjavi za javnost.

Poudarili so tudi, da se korupcija prevečkrat dojema v strogem pravnem pomenu, namesto da bi se funkcionarji
izogibali vsem okoliščinam, ki bi lahko vzbujale vtis njihove nepristranskosti. Zaradi tega da je nujen pritisk javnosti na politične funkcionarje za dvig etičnih standardov v politiki.

Tudi v TI poudarjajo, da je z vidika integritete sporno, da podatki o predlaganju Bratuškove za
kandidatko še vedno niso javni. Tudi oni, tako kot včeraj KPK, vlado Mira Cerarja pozivajo, naj čim prej objavi zapis seje vlade, kjer so odločali o slovenskih kandidatih za evropske komisarje.