KPK širi preiskavo o komisarski kanidaturi Bratuškove

Alenka Bratušek še ni prevzela osnutka ugotovitev KPK. Zdaj bodo ugotavljali tudi dejstva iz dopisne seje vlade.

Objavljeno
17. september 2014 18.38
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si

Ljubljana - Na Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) so za STA potrdili, da komisija pri preiskovanju postopka izbire kandidatov za evropskega komisarja ugotavlja tudi dejstva, vezana na dopisno sejo vlade 5. septembra.

Takrat je vlada s tesnim izidom potrdila predlog komisarske liste prihodnjega predsednika evropske komisije Jean-Clauda Junckerja, na kateri je tudi odhajajoča slovenska predsednica vlade Alenka Bratušek. To so morale storiti vse vlade članic EU, če so želeli, da se postopek izbire evropskih komisarjev nadaljuje.

Pri dopisni seji se je sicer nekoliko zapletlo, saj je prvak SD Dejan Židan terjal, da se glasuje pisno na redni seji in ne na dopisni seji, to pa bi lahko zavleklo postopek v Bruslju. A nazadne so iz vlade sporočili, da so potrdili Junkcerjevo listo - nasprotovalo ji je šest ministrov, štirje si bili za, dva sta bila vzdržana.

Karl Erjavec, ki je bil skupaj s Tanjo Fajon in Bratuškovo na seznamu treh kandidatov, ki jih je Slovenija na izbiro poslala v Bruselj, je pozneje javnosti sporočil, da je bil sklep vlade, sprejet na dopisni seji, v nasprotju z zakonom o vladi. Tudi zato, ker je Bratuškova glasovala »o sami sebi«, v tem pa Erjavec vidi konflikt interesov. Urad vlade za komuniciranje je Erjavčeve očitke zanikal, sklep pa je po mnenju urada zakonit.

KPK je prejšnji teden sicer sprejela osnutek ugotovitev, ki jih je tudi poslala Bratuškovi v izjasnitev. Po podatkih KPK ima Bratuškova 15 dni časa, da prevzame pošto. Če tega ne bo storila, pa ji bo pošta vročena v hišni predalčnik in bo začel teči rok sedmih delovnih dni za odgovor. Komisija vročilnice za zdaj še ni prejela.