KPK: Zaposlitev Praprotnika v NLB ni bila v celoti transparentna

KPK je Praprotnikovo zaposlitev v NLB pod lupo vzela spomladi 2014, saj je v zvezi s tem prejela več prijav.

Objavljeno
23. november 2016 17.21
Slovenija, Ljubljana, 10.Avgust2011, Rok Praprotnik na novinarski konferenci Komisije za preprečevanje korupcije. Foto: Igor Zaplatil/Delo
M. J., Ma. F., STA
M. J., Ma. F., STA

Ljubljana - Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je ugotovila, da postopek izbire in imenovanja Roka Praprotnika, sicer nekdanjega namestnika predsednika KPK, na mesto direktorja centra za skladnost poslovanja NLB ni bil v celoti izveden transparentno in sledljivo,  niti s pravo mero skrbnosti pri odločanju. To je po mnenju KPK okrnilo ugled NLB ter integriteto institucije kot pravnega subjekta v 100-odstotni lasti države. S tem naj bi banka, tako komisija, ravnala v nasprotju z integriteto, kot jo opredeljuje zakon.

Kot izhaja iz poročila, pa komisija ni ugotovila kršitev v primeru suma domnevnih kršitev instituta nasprotja interesov in je postopek na tem področju ustavila.

Senat KPK je ta sklep sprejel s preglasovanjem, zanj sta glasovala predsednik KPK Boris Štefanec in njegov namestnik Igor Lamberger, proti pa namestnica Alma Maruška Sedlar.

Praprotnik se je v NLB zaposlil s 1. aprilom 2014. Pred tem je bil v KPK zaposlen od jeseni 2010, novembra 2013 pa je skupaj z ostalima članoma Goranom Klemenčičem in Liljano Selinšek podal odstopno izjavo.