Kresalova ponudila odstop, Pahor ga ni sprejel

Predsednik vlade od ministrice Kresalove zahteva, da vestno izpolni vsa priporočila Računskega sodišča.

Objavljeno
09. avgust 2011 12.11
Posodobljeno
09. avgust 2011 12.10
Anže Božič, Tanja Starič, notranja politika
Anže Božič, Tanja Starič, notranja politika

Ljubljana – Računsko sodišče je ministrici za notranje zadeve Katarini Kresal in njenemu predhodniku Dragutinu Mateju izdalo negativno mnenje glede zagotavljanja poslovnih prostorov za potrebe ministrstva za notranje zadeve (MNZ). Kresalova je kmalu po objavi revizije premieru Borutu Pahorju ponudila svoj odstop, ki pa ga mandatar ni sprejel, saj zahteva, da ministrica izpolni vsa priporočila računskega sodišča.

Na MNZ bodo po zagotovilih Katarine Kresal v kratkem začeli postopek odpovedi najemne pogodbe za sporne prostore Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) na Dimičevi v Ljubljani, vladi pa predlagali izvedbo novega postopka za pridobivanje prostorov.

Osrednje priporočilo revizije je notranji ministrici sicer zgolj naložilo, naj prouči vse možnosti za preoblikovanje veljavne pogodbe za poslovni najem v pogodbo za finančni najem.

Tako bi MNZ oziroma država sčasoma postala lastnik trenutno najetega objekta na Dimičevi. Predsednica LDS pa se je zaradi »objektivnih razlogov« ob tem odločila tudi, da premieru Pahorju ponudi svoj odstop, čeprav naš osrednji revizijski organ tega ni izrecno zahteval.

Predsednik vlade Borut Pahor je pozno popoldne pisno sporočil, da ponujenega odstopa Kresalove ne bo sprejel. Za to navaja dva razloga. Na prvem mestu je dejstvo, da ga računsko sodišče tokrat ni pozvalo k razrešitvi ministrice. Upošteval pa je tudi, da je Kresalova že napovedala ukrepe, s katerimi bo nepravilnosti odpravila.

Odziv predsednika vlade je bil pričakovan, saj že nekaj mesecev vodi manjšinsko vlado, v kateri je poleg SD le še stranka LDS. Če bi odšla tudi ministrica Kresalova, z njo pa verjetno še Aleš Zalar, bi Pahor moral jeseni iskati kandidate za kar sedem prostih ministrskih mest, v parlamentu pa bi imel še več težav s poslansko večino. Odhod Kresalove bi torej skoraj zagotovo povzročil padec vlade že jeseni in s tem predčasne volitve.

Po naših neuradnih informacijah je Kresalova šele danes dopoldne Pahorja obvestila, da bo ponudila odstop. Ker Šoltes razrešitve ni zahteval, je bil premier po naših podatkih nad novico neprijetno presenečen. Pahor v svojem sporočilu od ministrice sicer jasno »zahteva, naj vestno izpolni vsa priporočila računskega sodišča«.

Ustanovitelj družbe Ram Invest in lastnik poslovne stavbe na Dimičevi Igor Jurij Pogačar se tokrat zdi, v nasprotju s skrivnostnostjo ob drugi interpelaciji ministrice Katarine Kresal aprila lani, bolj kooperativen glede nadaljnjega sodelovanja z državo. Danes je namreč dopustil možnost tako prekinitve najemne pogodbe, kar predlaga Kresalova, kot tudi preoblikovanje veljavne pogodbe, kar zahteva predsednik računskega sodišča Igor Šoltes.