Kritike predloga nepremičninskega davka

Po mnenju OZS je vlada ponovno pokazala mačehovski odnos do gospodarstva. SDS zahteva odstope.

Objavljeno
17. oktober 2013 18.23
Pi. K., Delo.si, M.Š. , gospodarstvo
Pi. K., Delo.si, M.Š. , gospodarstvo

Ljubljana - V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) so ogorčeni nad potezo vlade, ki je potrdila predlog zakona o davku na nepremičnine. Ta predvideva 0,75-odstotno obdavčitev poslovnih in industrijskih nepremičnin, kar bo pogubno za številne obrtnike in male podjetnike ter več kot 120 tisoč njihovih zaposlenih. O nadaljnjih ukrepih bodo razpravljali prihodnji teden.

»V OZS smo ogorčeni in razočarani, da je vlada ponovno pokazala mačehovski odnos do gospodarstva. Predlog davka ni bil usklajen s predstavniki obrtnikov in malih podjetnikov, zato je takšna poteza povsem nesprejemljiva in neodgovorna. Vlada se ta hip očitno še ne zaveda, da bodo posledice tako za gospodarstvo kot za celotno državo katastrofalne,« je dejal Branko Meh, podpredsednik OZS in predsednik UO OZS.

V OZS so kritični tudi do Gospodarske zbornice Slovenije, ki je sprva predlagala 0,75-odstotno obdavčitev poslovnih in industrijskih nepremičnin.

Iz Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) pa so sporočili, da sprejetemu predlogu ostro nasprotujejo. »Takšen predlog bo povzročil še večjo nestabilnost poslovnega okolja. Slovenski vlak še bolj drvi nazaj.«

Kot so zapisali, so že pred dnevi opozorili na »kupčkanje z novim davkom na nepremičnine«, zaradi česar ni več nikakršnega zagotovila, da prilivi iz gospodarstva ne bodo višji kot so prilivi gospodarstva iz nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča (NUSZ). »Zato smo zahtevali nižjo, 0,6-odstotno davčno stopnjo za poslovne nepremičnine in s tem razbremenitev gospodarstva.«

Nezadovoljni kmetje

Predsednik Zadružne zveze Slovenije Peter Vrisk je vladni predlog zakona o nepremičninah komentiral z besedami, da je osnovni problem zakona ta, da obremenjuje tistega, ki je nekaj ustvaril. Kmetje in zadruge so namreč obsojeni na investiranje, zato tudi imajo precejšnje nepremičninsko premoženje, z davkom na nepremičnine bo tako obremenitev na delovno mesto v kmetijstvu bistveno večja kot kjerkoli drugje.

»Kaže, da je vlada sprejela zakon, ki še ni napisan. Saj ga ne moremo prebrati ampak je znano le zapisano v sporočilu za javnost,« je bil prvi komentar Romana Žvegliča, predsednika Sindikata kmetov Slovenije, ki je zadovoljen, da so iz obdavčitve vendarle izvzeli neplodna zemljišča in varovane gozdove. Sicer pa pravi, da morajo videti zakon. »Prihodnji teden se bomo sestali in pogovorili s predstavniki ostalih organizacij kmetov in se odločili o nadaljnjih korakih.«

Skupnost občine Slovenije pa je svoje nestrinjanje s predlogom nepremičninskega zakona sporočila s pismom vladi. »Ker predstavniki Skupnosti občin Slovenije nismo imeli priložnosti, kot vsi ostali opozoriti na nujnost drugačnega postavljanja davka na nepremičnine in težke posledice, ki jih bo ta imel na in za ljudi, vas na ta način obveščamo, da bomo uporabili vsa pravna sredstva, za zaščito javnega interesa in skozi to poskusili zaščititi ljudi v različnih lokalnih okoljih,« so zapisali v pismu.

Poslanska skupine SDS ocenjuje, da bo novi davek najbolj obremenil majhne in srednje podjetnike, kmete in upokojence, slovensko gospodarstvo pa bo zaradi njega še manj konkurenčno. »Gre za nov davek za pokrivanje tajkunskih zgodb,« je dejal poslanec SDS Zvonko Černač.

V SDS celo menijo, da bi morala minister za kmetijstvo in okolje ter podpredsednik SD Dejan Židan in minister za gospodarski razvoj in tehnologijo ter član PS Stanko Stepišnik zaradi današnjega sprejetja zakona odstopiti.

NSi bo zakonu v državnem zboru nasprotovala, saj, kot je dejal vodja poslanske skupine Matej Tonin, »preveč obremenjuje gospodarske in kmetijske objekte in ne upošteva števila otrok v določenem objektu.«

Vlada je na današnji seji potrdila predlog nepremičninskega zakona. Iz obdavčitve je z novem davkom izvzela sakralne objekte in kulturne spomenike in tudi nekatera zemljišča. Slovenska škofovska konferenca je odločitev vlade pozdravila.