Križanič danes še ne bo poslanec

Prazni sedeži: Štirje novi poslanci bodo potrjeni čez teden dni.

Objavljeno
18. september 2014 21.33
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika
Ljubljana – V državnem zboru danes še ne bodo potrjevali mandatov poslancem, ki bodo v DZ nadomeščali ministre Karla Erjavca (Desus), Dejana Židana (SD), Janka Vebra (SD) in Julijano Bizjak Mlakar (Desus); tudi volitev podpredsednika DZ še ne bo.

Štiri nadomestne poslance namerava državna volilna komisija zboru predlagati prihodnji teden v torek. Po prvih informacijah se zdi, da bo v zboru le 86 poslancev in ob predsedniku samo en podpredsednik le do druge polovice prihodnjega tedna. A seja državnega zbora, na kateri bi zapolnili praznino, še ni sklicana.

Pikalu zmanjkal en sam glas

Najbolj za las bo nadomestni poslanski sedež pripadel nekdanjemu finančnemu ministru Francu Križaniču. V okrajih enote Ljubljana Bežigrad je bila za Jankom Vebrom, ki ga je v Kočevju volilo 17,52 odstotka volivcev, najuspešnejša Anja Kopač Mrak (6,37), ki je bila včeraj tudi izvoljena za ministrico. Križanič pa je s 5,29 odstotki le za las prehitel tudi že nekdanjega ministra za izobraževanje Jerneja Pikala. Če bi za Pikala volil en sam volivec več, bi po rezultatu prehitel Križaniča.

Manj tesen je bil razplet v Pomurju, iz katerega bo nadomestni sedež po Dejanu Židanu zasedla Marija Bačič, ki jo je ob predsedniku stranke v enoti edino volila več kot desetina volivcev. Židan in Bačičeva sta kandidirala v dveh okrajih Murske Sobote.

Tretja poslanka SD

Prihod Bačičeve v državni zbor lahko nekoliko zaplete odločanje v SD, katero od poslank bodo predlagali za podpredsednico DZ po Vebru. V šestčlanski poslanski skupini sta bili doslej le dve: Andreja Katič ali Bojana Muršič. Koga bodo prihodnji teden ponudili za podpredsednika, se v SD še niso odločili.

Vrnitev Jane Jenko

Ker svojega podpredsednika protestno noče predlagati največja opozicijska stranka SDS, predsedniku zbora Milanu Brglezu (SMC) po prenehanju mandata Vebru pomaga le en podpredsednik: Primož Hainz (Desus).

Po nastanku vlade nekaj časa ni dolgih sej zbora in burnega dogajanja pri sprejemanju zakonov, zato se pomanjkanje podpredsednikov ne čuti. Poslanski sedež zunanjega ministra Karla Erjavca bo po rezultatu volitev pripadel Mariji Antoniji Kovačič, sedež Julijane Bizjak Mlakar pa Jani Jenko, ki je bila poslanka že v prejšnjem mandatu.

Od 64 poslancev, ki na julijskih volitvah niso bili izvoljeni, jih je polovica pridobila pravico do nadomestil po koncu mandata. Jenkova nadomestila ni zahtevala.