Kučan: SDS se norčuje iz slovenske demokracije

SDS je včeraj v strokovno komisijo za preučitev mandata Janeza Janše predlagala Milana Kučana.

Objavljeno
04. september 2014 19.03
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA
Ljubljana − Nekdanji predsednik Milan Kučan odločitev SDS, da ga predlaga v strokovno skupino mandatno-volilne komisije DZ, ki bo preučila pravne podlage za odvzem mandata predsedniku SDS Janezu Janši, vidi kot cinizem. Predlog označuje tudi »kot primer grobega norčevanja iz parlamenta, poslancev in slovenske parlamentarne demokracije«.

V odzivu na predlog SDS Kučan navaja, da je bilo preveč naporov številnih rodov Slovencev vloženih v prizadevanja za slovensko državo, »da bi jo prepustili političnemu pobalinstvu, norčevanju iz institucij države, aroganci, cinizmu in neodgovornemu ravnanju«. Zato je po njegovem mnenju čas, da »takšno početje zavrnemo«.

Kučan sicer še vedno verjame, da si državo zaslužimo in jo znamo upravljati. »A le če bomo zaustavili zaničevanje in rušenje države, skupaj, državljani, državni zbor, vlada in predsednik republike,« je zapisal v odzivu.

Poslanska skupina SDS je Kučana v omenjeno strokovno skupino predlagala, ker je »nesporna pravna avtoriteta v Sloveniji z izjemnim vplivom v državni upravi, politiki, sodstvu, tožilstvu, policiji ... pa tudi v stranki SMC«.

V SDS so med drugim prepričani, da se bo tako privarčevalo pri stroških telefona. »Zaradi neposrednega sodelovanja Kučana z drugimi člani strokovne komisije, predvsem Cirilom Ribičičem in Rajkom Pirnatom, ne bo treba vsak dan na stroške DZ telefonirati v Murgle,« so zapisali.

Da ustanovijo strokovno skupino, so se člani mandatno-volilne komisije (MVK) odločili 8. avgusta, vendar SDS sprva vanjo ni mogla predlagati člana, ker takrat v MVK ni imela svojih poslancev. Kot je v sredo za STA pojasnil predsednik MVK Mitja Horvat, je SDS vmes v MVK dobila svoje poslance, s tem pa tudi pravico, da predlaga člana strokovne skupine.

V DZ so potrdili, da so do zdaj prejeli odgovore vseh poslanskih skupin za člane strokovne skupine. Vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin je na današnji novinarski konferenci povedal, da stranka v skupino ni predlagala nobenega člana.