Kučan: Temeljni pogoj za izhod iz krize je politična stabilnost

Nekdanji predsednik upa, da Alenka Bratušek razširja krog tistih, s katerimi se pogovarja, preden se sama odloča.

Objavljeno
26. september 2013 18.56
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA
Portorož - Po mnenju nekdanjega predsednika države Milana Kučana je temeljni pogoj za izhod iz krize politična stabilnost države. V tem trenutku je varovalec politične stabilnosti stabilna vlada, je Kučan dejal v izjavi za medije na kongresu Združenja Manager v Portorožu.

Na vprašanje, ali predsednica vlade Alenka Bratušek po njegovem mnenju vlada suvereno ali deluje kot marioneta, je Kučan odgovoril, da se nihče ne rodi pameten. Tisti, ki je pameten, hoče slišati mnenja različnih ljudi, zato da se lažje odloča, odločitve in odgovornost zanje pa so njegove, je poudaril. Nekdanji predsednik republike si želi in upa, da Bratuškova razširja krog tistih, s katerimi se pogovarja, preden se sama odloča.

»Zavzemam se za politično stabilnost te države, ker je to temeljni pogoj za to, da izidemo iz krize,« je odgovoril na vprašanje, ali se zavzema za to, da bi sedanja vlada ostala. »Varovalec politične stabilnosti v tem trenutku je stabilna vlada, stabilna vlada je odvisna od stabilnosti koalicije, stabilnost koalicije pa je odvisna od njihovih medsebojnih razmerij in občutka odgovornosti, torej da so oni prvi odgovorni za to, kar se s to državo in z ljudmi v tej državi dogaja,« pojasnjuje Kučan.

Na vprašanje, ali to pomeni, da je po njegovem mnenju bolje, da ljubljanski župan in prvi predsednik Pozitivne Slovenije na strankinem kongresu ne kandidira za vnovično vodenje stranke, pa je odgovoril: »O tem jaz nič ne govorim, jaz govorim, da so vsi skupaj odgovorni za stabilnost te države.« Po njegovem mnenju ima vsak svoj del odgovornosti glede na položaj, ki ga zaseda.

Za kandidata za predsednika PS, ki ga bodo volili na kongresu 19. oktobra, je evidentiranih 12 kandidatov, med njimi sta tako Bratuškova, ki je soglasje že dala, kot tudi Janković, ki pa svoje odločitve glede soglasja h kandidaturi še ni sporočil. Evidentirani kandidati imajo za podajo soglasja čas do 2. oktobra, nato bo izvršni odbor PS določil listo kandidatov in z njo seznanil javnost.