Kulturni center Skica ukinjajo enostransko

MIZKŠ meni, da ga ne potrebujemo, saj imamo Slovenski znanstveni inštitut. Erjavec je nad odločitvijo presenečen.

Objavljeno
22. januar 2013 17.21
Jela Krečič, kultura
Jela Krečič, kultura

Danes je odjeknila novica, da ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport (MIZKŠ) načrtuje ukinitev kulturno-informacijskega centra na Dunaju Skica. Za ta ukrep so se odločili kljub dejstvu, da je bil denar za Skico v proračunu za leto 2013 že odobren, in očitno tudi brez soglasja ministrstva za zunanje zadeve (MZZ), soustanovitelja Skice.

Skico so, natančneje, leta 2010 ustanovila tri ministrstva, tedanje kulturno ministrstvo in ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo ter ministrstvo za zunanje zadeve. Njen namen je bil pod okriljem ene institucije združiti že obstoječa društva in institucije na Dunaju, med drugim tudi Slovenski znanstveni inštitut (SZI), predvsem pa po vzoru sorodnih kulturnih centrov, kot so Goethe Inštitut ali British Council, predstavljati sodobno slovensko produkcijo iz vseh umetniških področij.

MIZKŠ, ki je za Skico odmerjal programska sredstva, danes sledi obratni logiki. Skica naj bi bila po besedah Bojana Brezigarja, vodje službe za odnose z javnostjo pri MIZKŠ, poskus ukinitve ukiniti SZI.

Na ministrstvu pa so prepričani, da je SZI institucija, pod okriljem katere bi se lahko odvijale dejavnosti, ki jih je tri leta organizirala Skica. SZI ima po njihovem daljši staž, s svojo znanstveno in kulturno dejavnostjo naj bi uspešno promoviral Slovenijo v Avstriji.

Namesto da se ga z elitne lokacije v centru seli v stavbo Korotana pod okrilje Skice, je po prepričanju ministrstva bolj smotrno napraviti obratno.

Ministrstvo v svojem sporočilu še opozarja, da je da je »MZZ pred približno dvema letoma ukinilo sektor za kulturno sodelovanje in Skica je bila edina ustanova s področja kulture, ki je še ostala pod okriljem MZZ.« Glede na to, da Slovenija sorodnih kulturnih ustanov nima nikjer drugje po svetu, je ob sedanji finančni situaciji neracionalno na Dunaju imeti dve kulturni izpostavi.

Na vprašanje, zakaj se je za ta ukrep ministrstvo odločilo po že sprejetem proračunu za leto 2013, v katerem je predviden denar za Skico, nam je Bojan Brezigar pojasnil, da bodo ta denar preusmerili za dejavnosti SZI, nad njegovo porabo bosta skrbela dva ministrska direktorata, izvajanje dejavnosti pa bo koordiniral inštitut.

Zunanji minister in veleposlanik presenečena

Predlog ukinitve Skice očitno nima podpore niti znotraj same vlade. Danes se je na novico namreč odzval zunanji minister Karl Erjavec in v pismu ministru MIZKŠ Žigi Turku izrazil presenečenje nad to enostransko odločitvijo ter se zavzel za ohranitev Skice kot institucije, v kateri so leta 2010 tri ministrstva videla dolgoročne koristi.

Odločitev MIZKŠ je močno presenetila tudi slovenskega veleposlanika v Avstriji Aleksandra Geržino. Opozarja namreč, da je Skica edina kulturna državna institucija na Dunaju, medtem ko je SZI to le delno. Poleg tega je bila ustanovitev Skice povezana z nakupom Korotana, za katerega je država Slovenija odštela 6 milijonov evrov.

»Če smo se za nakup nepremičnine že odločili, jo je smotrno izrabiti. Odločili smo se, da v njej napravimo kulturno informativni center, ki bi Slovenijo predstavljal na sodoben, moderen način po vzoru sorodnih kulturnih centrov drugih držav,« pravi Geržina.

»Ideja je bila, da se znotraj te ustanove povežejo Slovenski znanstveni inštitut in društvo Korotan, pri čemer bi vsak od teh obdržal svojo subjektiviteto,« dodaja Geržina. Sam SZI je po prepričanju veleposlanika premalo prepoznavna institucija, še posebej v tako razvitem kulturnem in znanstvenem centru, kot je Dunaj.

Prav tako Geržina opozarja na spornost samega postopka ukinjanja Skice, saj se je o tem odločilo brez vpletenosti vseh, ki so sodelovali pri ustanovitvi te ustanove.

Minister Turk je ministra Erjavca v pismu zgolj seznanil z namero o ukinitvi. »MIZKŠ v pričakovanju konca te vlade očitno poskuša na hitro postoriti precej spornih stvari in sicer nekoordinirano in brez argumentov.

Zdi se celo, da Skico ukinja zgolj zato, ker jo je ustanovila prejšnja vlada. Ta logika, da je treba uničiti vse, kar je dozdevno 'vaše' in ne 'naše', je absolutno nesprejemljiva; tako doma kot v tujini,« zaključuje Geržina.