LDS z novo predsednico Anjo Fabiani na državnozborske volitve

Je doktorica znanosti, ki se sicer ukvarja z mednarodno diplomacijo in je koordinatorka članov Alde za Slovenijo.

Objavljeno
22. april 2017 19.20
eržen Drzavnozborske volitve 2008, LDS - Sobotna

Na današnjem volilnem kongresu LDS v Ljubljani so za novo predsednico stranke izvolili Anjo Fabiani, ki je napovedala, da bo LDS nastopila na državnozborskih volitvah. Točne cilje za volitve bodo še dorekli, eden od njih je vstop stranke v DZ, vsekakor pa želijo še povečati število članov, je dejala.

Liberalizem smer prihodnosti

»Ker pripadam veliki evropski liberalni družini, želim pomagati in pripomoči k temu, da se bo LDS ponovno vzpostavila. Kar je morda v tem trenutku najbolj pomembno, je vnesti tovrstno evropsko dimenzijo v slovensko politiko, da bo možno kaj narediti, ne samo blokirati in sesuvati zadev,«je Fabianova, doktorica znanosti, ki se sicer ukvarja z mednarodno diplomacijo in je koordinatorka članov Alde za Slovenijo, povedala na novinarski konferenci po kongresu. Dodala je, da je liberalizem smer prihodnosti.

Glede možnosti, ali jim lahko uspe preseči parlamentarni prag, Fabianova pravi, da so v stranki optimisti. »Če ne bi bili, se tega ne bi lotili. Če zastavljamo z novim programom, z novimi obrazi in sodelovalno politiko, potem mislim, da so naša izhodišča dobra,« je dodala.

Kot je povedal dosedanji predsednik LDS Tone Anderlič, so danes sprejeli izhodišča za pripravo programa, s katerimi bodo sodelovali na prihajajočih volitvah, pri čemer je izvzel predsedniške, saj še ne vedo, ali bodo imeli svojega kandidata.

Bistven cilj bo uvedba UTD

Ključne točke programa se nanašajo na to, da Slovenijo ohranijo »državno kompaktno«, da ustvarijo pogoje za boljšo udeležbo depriviligarnih skupin in za boljšo participacijo mladih v družbi. Kot je pojasnila nova predsednica, je njihov bistveni cilj, ki ga želijo uresničiti, uvedba univerzalnega temeljnega dohodka.

Anderlič je kot najbolj pomembno označil, da so imeli k»ar lepo število tistih, ki so do zdaj verjeli v LDS in imajo izkušnje, in še večje število tistih, ki vstopajo na politično sceno in prevzemajo odgovornost za svojo generacijo«.

Podpredsednik Luj Šprohar, ki se ukvarja predvsem z ljudmi s posebnimi potrebami in z ranljivimi skupinami, za katere bi po njegovem mnenju država morala narediti več, je kot probleme skupin med drugim izpostavil področje zaposlovanja, sociale in zdravstva. Za reševanje teh vprašanj bo treba pokazati veliko stopnjo socialne odgovornosti, za kar pa je po njegovih besedah LDS vedno dovolj odprta in pogumna.

Aleš Gulič pa je spomnil, da je LDS od 2004 uspela preživeti »zelo hude čase in odlične šole«.» Čas od prvih razkolov, razpadov in odhajanj članov v druge stranke, s premikanjem celotnega političnega in volilnega telesa proti desni, nas je naučil marsikaj. Stari obrazi lahko predamo stranko novim, optimističnim ljudem, ki imajo znanje najbrž veliko bolj primerno za današnje razmere in današnji čas«, je sklenil Gulič.

Poleg sveta stranke so na kongresu izvolili tudi nove podpredsednike LDS Marjana Šetinca, Luja Šproharja, Jadranko Vouk Železnik in Nastjo Polajžer.