Leto dni po konsolidaciji SLS

Kongres SLS: Našli so svoj notranji mir, spore umaknili v ozadje in v svoje vrste znova vrnili izključene člane.

Objavljeno
21. november 2015 17.30
MARKO ZIDANŠEK
Zoran Potič, notranja politika
Zoran Potič, notranja politika

Ljubljana - Si je SLS po lanskoletnem šoku, ko je bila prisiljena zapustiti državni zbor, opomogla, je bilo ključno vprašanje ob prvem kongresu, ki je potekalo pod vodstvo predsednika Marka Zidanška. V stranki odgovarjajo, da so po letu dni v veliko boljši kondiciji.

Tokratni kongres SLS ni bil volilni, ampak so se posvetili prenovi statuta in programa stranke. Tako opremljeni naj bi v prihodnjih letih do parlamentarnih volitev spisali novo poglavje v zgodovini SLS in njeno vrnitev v državni zbor.

Za zaprte meje

Predsednik stranke Marko Zidanšek je v svojem nagovoru okoli 150 delegatom SLS sicer posvetil ključno pozornost migracijski problematiki. Zavzel se je za zaprtje slovenko-hrvaške meje, spomnil je, da so v SLS prvi predlagali postavitev ograje na meji, a da vlada nikakor ni želela poslušati. Zidanšek je zato prepričan, da vlada, ne le, da je bila prepozna in neodločna v luči begunske krize, ampak da je, kot je poudaril, celo izdala Slovenijo.

A ključni izziv za SLS je preživetje v političnem prostoru in morebitna vrnitev v parlament. Zidanšek je za Delo povedal, da so zagotovo na dobri poti. »V tem letu sem veliko hodil po Sloveniji in se pogovarjal z ljudmi stranke na lokalni ravni. Imam izjemno dober občutek, sem optimist. Stranka je pomirjena in pripravljena na rast,« meni Zidanšek.

Nekdanji predsednik SLS Janez Podobnik meni, da so na dobri poti. »Kritično prvo leto je za nami. Stranka je našla modus vivendi v delno izpraznjenem desno sredinskem političnem prostoru. Zidanšku je uspelo v tem letu, ker ne vleče vsega na sebe, ampak delegira in ustvarja ekipo,« pojasnjuje Podobnik. Tudi Zidanškov predhodnik, sedanji evropski poslanec, Franci Bogovič ne dvomi, da je SLS le še pot navzgor. »To se je pokazalo že na lanskih lokalnih volitvah, ki so sledile poraznim parlamentarnim volitvam. Na kongresu je čutiti, da so ljudje zavzeti in da stranka živi,« pravi Bogovič.

V stranko se je vrnil tudi Peter Vrisk, predsednik Zadružne zveze Slovenije. Kot je znano, so Vriska, ko je stranko vodil še Radovan Žerjav, izključili iz stranke. Pod Zidanškom je SLS preklicala odločitev o izključitvi. A ne le to, znova je postal član izvršilnega odbora SLS. »Naklonjenost stranki na terenu se prebuja. Novo vodstvo dobro dela, stare zgodbe so šle v zaton. Ljudska stranka je na poti, da znova pride v parlamenta, a ne le to, ampak doseže tudi dober rezultat,« meni Vrisk.